Καρκινογόνος ουσία σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν -Ανακάλεσαν προϊόντα γνωστές εταιρείες (λίστα)

 Καρκινογόνος ουσία σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν -Ανακάλεσαν προϊόντα γνωστές εταιρείες (λίστα)

Το βενζόλιο, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνος χημική ουσία βρέθηκε σε εκατοντάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ουσία ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να ανακαλέσουν οικειοθελώς δεκάδες προϊόντα τους. Ανάμεσα σε αυτές οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson, Procter & Gamble που ανακάλεσαν μάρκες ευρέως διανεμημένες, όπως οι Pantene, Brut, Sure, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena και Aveeno.

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε πέρυσι βενζίνη σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών. Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Valisure, που μέχρι σήμερα έχει δοκιμάσει 662 προϊόντα και έχει βρει τη χημική ουσία σε 180, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου.

«Το βενζόλιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου» είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην κατασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχαν βρεθεί ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν προϊόντα των παραπάνω εταιρειών κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, πλην ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΦ.

Προκαλεί μέχρι και θάνατο

Η χημική ουσία με βάση το πετρέλαιο «προκαλεί καρκίνο», ιδιαίτερα τη λευχαιμία και τα αιμοφόρα όργανα, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το βενζόλιο είναι μία ιδιαίτερα τοξική χημική ένωση. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο. Επίσης όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζάλη, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς και το θάνατο. Παράλληλα μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα. Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο, μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευχαιμίας.

Στο στόχαστρο ο FDA

Για το λόγο αυτό, στο στόχαστρο μπήκε και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γιατί απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα περισσότερα για την προστασία των πολιτών. Η υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι διερευνά το ζήτημα, ότι κάνει δικές της δοκιμές και προέτρεψε τις εταιρείες να ανακαλέσουν τα επίμαχα προϊόντα. Αν και ο Οργανισμός δεν έχει την εξουσία να διατάξει ανακλήσεις, οι επικριτές καλούν τον FDA να ιευκρινίσει το υπάρχον όριο βενζολίου, να ορίσει νέα όρια έκθεσης και να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή, αντί να αφήνουν τη δουλειά στα ανεξάρτητα εργαστήρια. Το σύστημα του FDA «στερείται πραγματικά ανεξάρτητης αναθεώρησης» επειδή βασίζεται στο τι αναφέρουν οι ίδιες εταιρείες, τόνισε ο Λάιτ.

Η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση του βενζολίου ως συστατικού πριν σχεδόν 45 χρόνια. Είναι «κάπως μοναδικό στο ότι είναι πολύ καλά αποδεδειγμένο ότι είναι απίστευτα τοξικό -αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες έως πάνω από έναν αιώνα», σχολίασε ο Ντέιβιντ Άντριους από την  οργάνωση Environmental Working Group.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου