Ηχογραφήσεις επιστημόνων αποκαλύπτουν ότι τα φυτά μιλάνε

 

Ηχογραφήσεις επιστημόνων αποκαλύπτουν ότι τα φυτά μιλάνε
avatar Votanistas

Αν και έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα φυτά μιλάνε, βλέπουν, ακούν, πονούν, διψούν και μυρίζουν, εξακολουθούν να θεωρούνται ως σιωπηλά. Τώρα όμως, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ηχογραφούν τα φυτά και τους αερομεταφερόμενους ήχους που βγάζουν όταν πιέζονται.

Η διευκόλυνση των αγροτών να ακούν τα φυτά που έχουν ανάγκη ή που πιέζονται θα “ανοίξει μια νέα κατεύθυνση στον αγροτικό τομέα και τις καλλιέργειες”, προτείνουν οι ερευνητές.

Προσθέτουν ότι “μια τέτοια ικανότητα θα είναι όλο και πιο σημαντική καθώς η κλιματική αλλαγή εκθέτει περισσότερες περιοχές στην ξηρασία”.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist:

Ο Itzhak Khait και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, διαπίστωσαν ότι τα φυτά τομάτας και καπνού έκαναν ήχους όταν διψούσαν ή όταν κάποιος έκοβε το κοτσάνι τους. Οι ήχοι είναι σε συχνότητες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν.

Άραγε τα φυτά μιλάνε;

Η ηχογράφηση των επιστημόνων – Η επιστημονική έρευνα

Οι ερευνητές τοποθέτησαν μικρόφωνα σε απόσταση 10 εκατοστών από τα φυτά. Ηχογραφήθηκαν ήχοι στην υπερηχητική περιοχή από 20 έως 100 kilohertz, που η ομάδα λέει ότι τα έντομα και κάποια θηλαστικά είναι ικανά να ακούν και να ανταποκρίνονται σε απόσταση μέχρι 5 μέτρων. Για παράδειγμα, ένας σκόρος μπορεί να αποφασίσει να μη βάλει τα αυγά του σε ένα φυτό που το ακούει να υποφέρει ή να διψάει.

Επίσης, και τα φυτά μεταξύ τους μπορούν να ακούσουν το ένα το άλλο όταν υπάρχει κάποια ανάγκη και να αντιδράσουν.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι συσκευές είχαν συνδεθεί με τα φυτά για να καταγράψουν τις δονήσεις που προκαλούνται από τις φυσαλίδες αέρα που σχηματίζουν, μέσα σε ειδικούς σωλήνες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά νερού. Η μέθοδος της σπηλαίωσης δηλαδή.

Αλλά αυτή η νέα μελέτη, μετράει για πρώτη φορά τους ήχους σε απόσταση.

“Αυτά τα ευρήματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε το φυτικό βασίλειο, το οποίο θεωρείται σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα”, γράφουν στη μελέτη τους.

Αποτελέσματα της ηχογράφησης

Κατά μέσο όρο, οι ντομάτες που είχαν έλλειψη νερού έκαναν 35 ήχους ανά ώρα, ενώ τα καπνά 11. Όταν κόπηκαν τα κοτσάνια των φυτών, οι ντομάτες έκαναν κατά μέσο όρο 25 ήχους την επόμενη ώρα και τα καπνά 15. Τα υγιή φυτά αντιθέτως, έκαναν λιγότερο από έναν ήχο στην ώρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να διακρίνουν αν ο ήχος που παράγεται είναι από δίψα ή από πόνο.

Εκπαιδεύτηκαν με ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να διακρίνουν μεταξύ των ήχων των φυτών και του ανέμου, της βροχής και άλλων θορύβων του θερμοκηπίου, εντοπίζοντας σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις αν η αντίδραση του φυτού προκλήθηκε από έλλειψη νερού ή κοπή, με βάση την ένταση και τη συχνότητα του ήχου.

Για παράδειγμα τα καπνά όταν κόβονται, παράγουν πιο δυνατό ήχο από όταν διψάνε.

Αν και ο Khait και οι συνάδελφοί του εξέτασαν μόνο τα φυτά τομάτας και καπνού, πιστεύουν ότι και άλλα φυτά μπορεί να κάνουν ήχους όταν πιέζονται. 

“Η ηχογράφηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, αν δεν είναι πολύ δαπανηρή να δημιουργηθεί σε μια κατάσταση στην ύπαιθρο”, λέει η Anne Visscher στο Royal Botanic Gardens, Kew, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αν τα φυτά κάνουν ήχους όταν πιέζονται και αγχώνονται, η σπηλαίωση είναι ο πιο πιθανός μηχανισμός να χρησιμοποιηθεί”, λέει ο Edward Farmer στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης της Ελβετίας. Ωστόσο, είναι σκεπτικός για τα ευρήματα και θα ήθελε να δει περισσότερα με τους ελέγχους και τις παρατηρήσεις.

 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου