Το κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα θα υψωθεί στην Κοιλάδα Των Ελληνικών Ναών στην Σικελία

 


Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα, που τώρα είναι πεσμένο στις εγκαταστάσεις του Ναού του Δία στην Κοιλάδα των Ελληνικών Ναών, στο Ακράγαντα  της Σικελίας, σύντομα θα υψωθεί και θα επανατοποθετηθεί μπροστά από το ναό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου της πόλης.Το οκτώ μέτρων ψηλό άγαλμα ανεγέρθηκε από τους Έλληνες τον 5ο αιώνα π.Χ., και ήταν ένα από τα σχεδόν 40 παρόμοια αγάλματα Ατλάντων ,  που κοσμούσαν το αρχαίο κτίριο, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε , αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμενίου.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Ιαπετός μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, τον Κρόνο, ήταν οι ισχυρότεροι των τιτάνων και, προπάντων, εκείνοι στους οποίους εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη εχθρότητα του Δία, μετά από την επικράτησή του.

Ο ελληνικός ναός του Διός στον Ακράγαντα σε τριδιάστατη απόδοση 


*[Ο Άτλας  - Στην ελληνική μυθολογία και κατά τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν υιός του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος, οι γνωστοί «Ιαπετίδες».Κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και μάλιστα ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο (Ουρανό, βλέπε και ουράνια σφαίρα). Κατά τον Πλάτωνα, ο Άτλας ήταν ένας από τους δώδεκα βασιλιάδες της μυθικής νήσου Ατλαντίδας, γιος του Ποσειδώνα και της Κλειτώς, θυγατέρας του Ευήνορα.
Παιδιά του ήταν οι Εσπερίδες, ο Έσπερος, ο Αύσων, η Καλυψώ, η Διώνη και οι Υάδες.
Ο Πλάτων επίσης, σε άλλο βιβλίο του, αναφέρει τον Άτλαντα ως τον πρώτο αστροπαρατηρητή που κατοικούσε στο ομώνυμο όρος Άτλας της Συρίας (και όχι στην οροσειρά Άτλας της Αφρικής που αναφέρουν νεότεροι συγγραφείς).
Ο Διόδωρος τον θεωρεί ως τον πρώτο αστρονόμο που από το όρος της Αφρικής γλίστρησε και έπεσε στην παρακείμενη θάλασσα, δίνοντας τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα το όνομά του, Άτλας και Ατλαντικός, αντιστοίχως.
Τέλος, ο Άτλας είχε πολλές κόρες, από τις οποίες όσες απέκτησε από την Ωκεανίδα Πληϊόνη ονομάσθηκαν Πλειάδες, οι δε άλλες, εκ του ονόματός του, Ατλαντίδες.]

*[Τιτάνας Ιαπετός - Ήταν υιός του Ουρανού και της Γαίας και σύζυγος της Κλυμένης, της κόρης του Ωκεανού, ή της Ασίας ή της Αίθρας, ή της Θέμιδας, η οποία και αναφέρεται ως μητέρα του Προμηθέα. Υιοί του υπήρξαν ο Προμηθεύς, ο Άτλαντας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος  καθώς και άλλοι, ακόμη, περίφημοι “Ιαπετίδες”, όπως ονομάστηκαν. Σημαντικότεροι δε εξ αυτών φέρονται ο Άτλας, που βάσταγε στους ώμους του τον ουράνιο θόλο αλλά και ο δαιμόνιος Προμηθεύς, ο μόνος εκ των Ιαπετιδών που δεν πολέμησε στο πλευρό των τιτάνων κατά την τιτανομαχία.
Τον Ιαπετό αναφέρουν, ήδη, ο Όμηρος και ο Ησίοδος ως κυβερνήτη των Τιτάνων και του κόσμου πριν την επικράτηση του Δία και ότι ακόμη, σε ορισμένες περιοχές τον αναγνώριζαν ως «δημιουργό» των ανθρώπων, ακόμη και μετά την επικράτηση του Δία, όπως στη Κνωσό, στην Αρκαδία, Κιλικία και αλλού. Ιδιαίτερα ως σύζυγος της Ασίας, θεωρούνταν ως γενάρχης των λαών της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Ασίας.]

*[Ωκεανίδα Κλυμενίου-Κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος, μία από τις Ωκεανίδες, μητέρα του Φαέθωνα με πατέρα τον Τιτάνα θεό Ήλιο ή σύζυγος κατά μία εκδοχή του Τιτάνα Ιαπετού· παιδιά τους ήταν οι Τιτάνες Άτλας, Προμηθέας (κατά μία εκδοχή η ίδια με τον Προμηθέα έκαναν τον Δευκαλίωνα), Επιμηθέας και Μενοίτιος. Η Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου πάντως (Α 2, 3) αναφέρει ως σύζυγο του Ιαπετού την Ασία (επίσης κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος).]

Κατά τη διάρκεια της Μάχης των Τιτάνων ήταν ο ηγέτης των Τιτάνων και στην πραγματικότητα ο ισχυρότερος και πιο επιδέξιος. Αλλά μετά τη νίκη του, ο Δίας τιμώρησε τον Άτλας, αναγκάζοντάς τον να κουβαλάει τον ουράνιο θόλο στους ώμους του για όλη την αιωνιότητα.


Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες θα αρχίσουν σύντομα τις εργασίες για την ανέγερση του υπάρχοντος αγάλματος στην «Κοιλάδα των Ναών» με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης της πόλης.


"Η επανεισαγωγή του αγάλματος του Άτλαντα είναι το αποκορύφωμα μιας πιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης [του ναού]", λέει ο Ρομπέρτο Σιαράττα, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. "Την τελευταία δεκαετία, έχουμε ανακτήσει και καταλογογραφήσει πολλά αντικείμενα που ήταν κάποτε ένα μέρος της αρχικής δομής ... Ο στόχος είναι να ανασυνθέσει κομμάτι-κομμάτι το περίγραμμα  του Ναού του Δία για να αποκατασταθεί  ένα μέρος της αρχικής μεγαλοπρέπειάς του."

Ένας άλλος Άτλαντας είναι ήδη μέσα στο μουσείο της πόλεως 


«Η ιδέα είναι να τοποθετηθεί ένας από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά από το ναό», λέει ο Sciarratta, «έτσι ώστε να φρουρεί τον ναό αφιερωμένο στον πατέρα των θεών."

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, τα τεμάχια θα τοποθετηθούν μέσα σε μια "δομή σχεδιασμένη για να υποστηρίξει τα πέτρινα στοιχεία και να σχηματίσει την ανακατασκευασμένη φιγούρα του Τελαμών". Για το σκοπό αυτό, κάθετο με ραβδώσεις φύλλο από ανοξείδωτο χάλυβα θα υποστηρίξει οριζόντια ράφια όπου τα επανασυναρμολογούνται θραύσματα του Άτλαντα ». Οι κριτικοί έχουν υποστηρίξει, εντούτοις, ότι αυτή η μέθοδος δεν μεταφέρει μια αληθινή αποκατάσταση αλλά είναι συνήθως για λόγους επίδειξης.


Η πόλη του Ακράγαντα ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους πριν από 2.600 χρόνια σε ένα οροπέδιο με θέα τη θάλασσα με δύο γειτονικούς ποταμούς και μια κορυφογραμμή που σχημάτισε μια φυσική οχύρωση.

Ήταν μια από τις πιο ζωντανές κοινότητες στον αρχαίο ελληνικό κόσμο με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων κατά τη διάρκεια της κορύφωσις του στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή, οι κάτοικοι της πόλης ζούσαν σαν να επρόκειτο να πεθάνουν αύριο και έχτιζαν σαν να επρόκειτο να ζήσουν για πάντα.

Η πόλη παρέμεινε ουδέτερη στη σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Συρακουσών, αλλά αργότερα καταστράφηκε από την Καρχηδόνα το 406 π.Χ.
Ο Ακράγας θα ευημερούσε ξανά τον 3ο αιώνα π.Χ. και μετά το 210 π.Χ., μετά από μια πλήρη ανάπλαση από τους Ρωμαίους που μετονόμασαν την πόλη Αγκριτζέντουμ.



 

 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου