Ο πολιτισμός 7.000 ετών “Κουκουτένι-Τριπολί”

 

Ονοματολογία

Ο πολιτισμός πήρε αρχικά το όνομά του από το χωριό Κουκουτένι στην επαρχία του Ιασίου της Ρουμανίας. Το 1884 ο Tέοντορ Τ. Μπουράντα, όταν είδε κεραμικά θραύσματα στο χαλίκι που χρησιμοποιούσαν για τη συντήρηση του δρόμου από το Tίργκου Φρούμος στο Ιάσιο, διερεύνησε το λατομείο στο Κουκουτένι από όπου εξορυσσόταν το υλικό, όπου βρήκε θραύσματα κεραμικής και ειδωλίων από τερακότα. Ο Μπουράντα και άλλοι μελετητές από το Ιάσιο, συμπεριλαμβανομένου του ποιητή Nικολάε Μπελντιτσεάνου και των αρχαιολόγων Γκριγκόρε Μπουτουρεάνου, Ντιμίτριε Μπουτουλέσκου και Γκεόργκε Ντιαμάντι, ξεκίνησαν στη συνέχεια τις πρώτες ανασκαφές στο Κουκουτένι την άνοιξη του 1885. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν το 1885 και το 1889 και παρουσιάστηκαν σε δύο διεθνή συνέδρια το 1889 στο Παρίσι: στη Διεθνή Ένωση Προϊστορικών και Πρωτοϊστορικών Επιστημών από το Μπουτουρεάνου και σε μια συνάντηση της Ανθρωπολογικής Εταιρείας του Παρισιού από το Ντιαμάντι.

Συγχρόνως οι πρώτες ουκρανικές θέσεις που αποδόθηκαν στον πολιτισμό ανακαλύφθηκαν από τον Τσέχο ερασιτέχνη αρχαιολόγο Βίντσεντ Τσβόικα. Το έτος των ανακαλύψεών του έχει υποστηριχθεί ως το 1893, το 1896 και το 1887. Στη συνέχεια ο Τσβόικα παρουσίασε τα ευρήματά του στο 11ο συνέδριο αρχαιολόγων το 1897, που θεωρείται η επίσημη ημερομηνία ανακάλυψης του πολιτισμού Τριπολί στην Ουκρανία. Την ίδια χρονιά ανασκάφηκαν παρόμοια αντικείμενα στο χωριό Τριπιλία (Ουκρανικά: Трипiлля), στην περιφέρεια του Κιέβου της Ουκρανίας. Ετσι ο πολιτισμός αυτός αναγνωρίστηκε στις ουκρανικές δημοσιεύσεις (και αργότερα στη Σοβιετική Ρωσία), ως πολιτισμός Τριπολί (από την αντίστοιχη Ρωσική ονομασία).

Σήμερα τα ευρήματα τόσο από τη Ρουμανία όσο και από την Ουκρανία, καθώς και από τη Μολδαβία, αναγνωρίζονται ως ανήκοντα στο ίδιο πολιτιστικό σύνολο. Ονομάζεται γενικά πολιτισμός Κουκουτένι στη Ρουμανία και πολιτισμός Τριπολί στην Ουκρανία. Ο όρος “πολιτισμός Κουκουτένι-Τριπολί” χρησιμοποιείται συνηθέστερα για να αναφέρεται στο σύνολονο με τον προερχόμενο από τα ουκρανικά όρο “πολιτισμός Κουκουτένι-Τριπλίαν” που κερδίζει εδαφος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πολιτισμός Κουκουτένι-Τριπολί (παραδοσιακά ρουμανικά-ρωσικά: Cucuteni-Tripolye, γνωστός επίσης στη Ρουμανία ως μόνο Cucuteni και στην Ουκρανία ως Трипільська) είναι ένας Nεολιθικός-Χαλκολιθικός αρχαιολογικός πολιτισμός (5.200 ως 3.500 π.Χ.) στην Ανατολική Ευρώπη.

Εκτεινόταν από τα Καρπάθια Όρη μέχρι τις περιοχές του Δνείστερου και του Δνείπερου, με επίκεντρο τη σημερινή Μολδαβία και κάλυπτε σημαντικά τμήματα της δυτικής Ουκρανίας και της βορειοανατολικής Ρουμανίας, καταλαμβάνοντας έκταση 350.000 τ.χλμ. με διάμετρο 500 χλμ., χονδρικά από το Κίεβο στα βορειοανατολικά μέχρι το Μπρασόβ στα νοτιοδυτικά.

Οι περισσότεροι οικισμοί του Κουκουτένι-Τριπολί ήταν μικροί και μεγάλης πυκνότητας (σε απόσταση 3 έως 4 χιλιομέτρων), συγκεντρωμένοι κυρίως στις κοιλάδες των ποταμών Σερέτη, Προύθου και Δνείστερου . Κατά τη φάση του Μέσου Τριπολί (περίπου 4000 έως 3500 π.Χ.), οι πληθυσμοί που ανήκαν στον πολιτισμό Κουκουτένι-Τριπολί έχτισαν τους μεγαλύτερους οικισμούς στη Νεολιθική Ευρώπη, μερικοί από τους οποίους περιείχαν ως 3.000 κτίρια και ενδεχομένως κατοικούντο από 20.000 έως 46.000 άτομα.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού ήταν η περιοδική καταστροφή των οικισμών, όπου κάθε θέση συγκεκριμένης κατοίκησης είχε διάρκεια ζωής περίπου 60 έως 80 χρόνια. Ο σκοπός της καύσης αυτών των οικισμών είναι ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των μελετητών. Ορισμένοι από τους οικισμούς ανακατασκευάστηκαν πολλές φορές πάνω από προηγούμενα επίπεδα κατοίκησης, διατηρώντας το σχήμα και τον προσανατολισμό των παλαιότερων κτιρίων. Μια συγκεκριμένη τοποθεσία, το Ποντούρι στη Ρουμανία, αποκάλυψε δεκατρία επίπεδα κατοίκησης που κατασκευάστηκαν το ένα πάνω από το άλλο στη διάρκεια πολλών ετών.

Έγινε γνωστός το 1884 και οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1909. Οι πρώτες εγκαταστάσεις ανακαλύφθηκαν στη βόρεια Ρουμανί, και για αρκετό καιρό ήταν γνωστός με το όνομα του ρουμανικού χωριού Κουκουτένι. Ωστόσο τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν μεταγενέστερα υποδεικνύουν ότι το γεωγραφικό κέντρο αυτού του πολιτισμού ήταν πιθανώς βορειότερα, στην περιοχή της Μολδαβίας. Οι Ουκρανοί αρχαιολόγοι κυρίως υποστηρίζουν ότι το κέντρο του πολιτισμού ήταν η περιοχή κοντά στο χωριό Τριπολί.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia

……………………………………………………………………………..

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ





πηγή: ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου