Απετράπη μετά την κινητοποίηση η διέλευση των βαρέων οχημάτων με τις ανεμογεννήτριες

 


Απετράπη μετά την κινητοποίηση η διέλευση των βαρέων οχημάτων με τις ανεμογεννήτριες

Στο λιμάνι της Σούδας επιστρέφουν τελικά τα βαρέα οχήματα που μετέφεραν ανεμογεννήτριες για εγκατάσταση στον Άρδακτο του Αγίου Βασιλείου.

Από τα ξημερώματα κάτοικοι και μέλη του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ είχαν κάνει μπλόκο στην περιοχή Κισσού Κάμπος προκειμένου να μην επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. Στο πλευρό των κατοίκων ήταν και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ο οποίος κατέθεσε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για να αποτραπεί η διέλευση των οχημάτων. Στο σημείο υπήρχε αστυνομική δύναμη.

Τελικά, λίγο μετά τις 12 ο δήμαρχος ενημερώθηκε πως τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στα Μοίρες δεν θα προχωρήσουν και επιστρέφουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, το οποίο κατασκευάστηκε πριν χρόνια και στο οποίο η «ΔΕΗ ανανεώσιμες» επιχειρεί σήμερα να εγκαταστήσει νέες ανεμογεννήτριες, είναι μόλις σε απόσταση 260 μέτρων από τον οικισμό κάτι που το καθιστά απαγορευτικό σύμφωνα με τη νομοθεσία. Τονίζουν,δε, ότι το πάρκο κατασκευάσθηκε όταν δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ήδη αυτό το αιολικό πάρκο λειτουργεί χωρίς άδεια καθώς η ισχύς της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του έχει λήξει απο τις 17-9-20.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας στον Team fm, ο δήμος είναι στο πλευρό των κατοίκων και σε αυτή την κινητοποίηση, ενω επεσήμανε ότι καταθέτει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα για να μην περάσουν τα οχήματα.

Άλλωστε ο δήμος όταν ζητήθηκε από τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" η άδεια διέλευσης, δεν την ενέκρινε. Η απόφαση, τόνισε ο κ. Ταταράκης δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και τεχνική. "Υπάρχει κίνδυνος με τη διέλευση των βαρέων οχημάτων από τα χωριά. Έτσι, τώρα καταθέτουμε ασφαλιστικά μέτρα για να αποτρέψουμε τη διέλευση των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες".

Ο κ. Ταταράκης επεσήμανε πως είναι η πολλοστή φορά που οι εταιρείες βρίσκουν μπροστά τους ως εμπόδιο τους κατοίκους και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα της αδειοδότησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. "Αφού δεν τις θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, δεν χωράνε στην περιοχή. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους πολιτική απόφαση για να σταματήσει αυτό το κρυφτούλι με τις εταιρείες".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου