ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ;
Στα δάση. Ώ, ναι. Ξέρετε γιατί;
Γιατί απ' ότι φαίνεται ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ.
Αντιγράφω από άρθρο του Renewable Energy Magazine το 2012 [1] :
"Τα δάση ήταν μέχρι τώρα απαγορευμένες περιοχές για τους κατασκευαστές ανεμογαννητριών, καθώς τα δέντρα μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου και προκαλούν ασταθείς συνθήκες ανέμου, καθιστώντας τα αιολικά πάρκα ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ."
Αντιγράφω επίσης από άρθρο του Renewable Energy World το 2011 [2] :
"Ο εντοπισμός αιολικών πάρκων σε δασικές περιοχές έγινε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟΣ μόνο τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχείας προόδου στην τεχνολογία των ανεμογεννητριών. Τα ύψη του κόμβου του ρότορα και οι διάμετροι του ρότορα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τις δασικές περιοχές, επειδή το προφίλ του ανέμου σε ένα στρώμα αέρα πλάτους 15 έως 40 μέτρων ακριβώς πάνω από τις κορυφές των δέντρων επηρεάζεται μαζικά από τα δέντρα που λειτουργούν ως ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ. Αυτή η ζώνη χαρακτηρίζεται από σημαντική αναταραχή και χαμηλές ταχύτητες ανέμου, και ως εκ τούτου είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ της αιολικής ενέργειας."
Επιπλέον, το Σουηδικό Κέντρο Ερευνών Ενέργειας Energiforsk κυκλοφόρησε το 2018 ένα report με τίτλο "Wind Power In Forests". Στην εισαγωγή αναφέρει :
"Τα δάση μειώνουν τις ταχύτητες του ανέμου και δημιουργούν αναταράξεις, κάτι που δεν είναι ευνοϊκό για την αιολική ενέργεια."
και συνεχίζει :
"Η ανάλυση των δεδομένων παραγωγής από τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στα δάση παραμένει σχετικά μη μελετημένο πεδίο στην έρευνα αιολικής ενέργειας."
Στα τελικά συμπεράσματα όσον αφορά την απόδοση αιολικών πάρκων σε δάση, αναφέρει και αρκετές άλλες μελέτες :
- "Συνήθως, το δάσος χαρακτηρίζεται τόσο από έντονη διάτμηση του ανέμου όσο και από υψηλή αναταραχή." (Bernadett, 2013)
- "Η ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ (σε σύγκριση με τις καμπύλες ισχύος του κατασκευαστή) οφείλεται στη μεγάλη αναταραχή και διάτμηση του ανέμου [που υπάρχει σε δάσος]." (Brady, 2013)
- "Χαμηλά ύψη του κόμβου του ρότορα, μεγάλοι ρότορες και ψηλά δέντρα είναι ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ [για την απόδοση των ανεμογεννητριών]." (Derrick & Oram, 2014)
- "Σε σταθερή ατμοσφαιρική διαστρωμάτωση, υπάρχουν δυνάμεις άνωσης που δρουν ενάντια στην επέκταση του αέρα που απαιτείται για την παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά συνέπεια ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ." (Stuart 2015)
Και τέλος δίνει και τα δικά του συμπεράσματα :
"Υπήρχε μια ΣΑΦΗΣ επίδραση της αναταραχής του ανέμου στην καμπύλη ισχύος. Υψηλή αναταραχή βρέθηκε ότι οδηγεί σε ΙΣΧΥΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ της παραγωγής για ταχύτητες ανέμου μεταξύ 9 και 16 m/s".
Ενώ οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών δίνουν τη μέγιστη απόδοσή τους (rated wind speed) σε ταχύτητες ανεμου 11 - 15 m/s. [4]
Το Μάρτιο του 2021 δημοσιεύτηκε και μια έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στο Γκέτεμποργκ που έγινε σε συνεργασία με τις εταιρείες Mevetus AB (Private, Sweden) και Stena Shipping AB (Private, Sweden). Η έρευνα διήρκησε τρία χρόνια (2016 - 2018) και έχει τίτλο "Windpower in forest - the effects of clearings" [5]. Δείτε τί λέει :
"Οι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται σε δασικές περιοχές παρουσιάζουν δραστική αύξηση των φορτίων κόπωσης, επομένως ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ καθιστώντας τις ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ."
Και τον Ιούλιο του 2017 υπάρχει μελέτη του πανεπιστημίου LUT της Φινλανδίας με τίτλο "A NUMERICAL STUDY OF FOREST INFLUENCES ON [...] WIND TURBINES" που μας δίνει και νούμερο :
"Διαπιστώθηκε ότι η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ [μιας ανεμογεννήτριας] λόγω του δάσους ανέρχεται σχεδόν στο 20%."
Και καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα :
"Η πολύ ισχυρότερη διάτμηση του ανέμου, η πολύ μεγαλύτερη αναταραχή και η μικρότερη κλίμακα αναταράξεων για την περίπτωση δάσους σε σύγκριση με τη μη δασική περίπτωση, μπορεί να ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ για την ανεμογεννήτρια και μπορεί ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΖΩΗΣ ΤΗΣ."
Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας : Τα πευκοδάση που κάηκαν θα χρειαστούν 20 χρόνια για να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν. Όσος δηλαδή είναι και ο ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ.
Και μια απορία : Πώς γίνεται αφού η τεχνολογία δεν υπήρχε ούτε για σκέψη εγκατάστασης αιολικού πάρκου σε δάση πριν το 2012, η αίτηση για τις 16 ανεμογεννήτριες που πήρε έγκριση για τα καμένα της Εύβοιας να είναι από το 2008; Έ; [8]
Αυτά επειδή ο πρωθυπουργός της χώρας τόλμησε να ισχυριστεί από το βήμα της βουλής ότι ο κίνδυνος είναι ΤΑ ΔΑΣΗ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. Αλλά και επειδή ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να εγκατασταθούν ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ από τις ήδη υπάρχουσες και η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) δεν έβγαλε άχνα. [7]
Κανείς μας δεν είναι εκ προοιμίου κατά των ΑΠΕ. Είμαστε κατά της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από ελάχιστους ιδιώτες που δρομολογείται εδώ και δεκαετίες σε συνεργασία με ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα της χώρας που έχει φροντίσει νομοθετικά να αποκλείσει την επιστημονική κοινότητα και όλη την κοινωνία από όλες τις αποφάσεις αλλά και από τα τεράστια οικονομικά οφέλη. Είτε όλοι μας θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να συμπεριφερθούμε σαν ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ που υπερασπιζόμαστε την περιουσία μας είτε θα προτιμήσουμε να γίνουμε υπάλληλοι στην ίδια μας τη γη.
ΠΗΓΕΣ :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου