Το σπήλαιο #Utroba στην οροσειρά της Ροδόπης στην Βουλγαρία, ένα θρακικό ιερό λαξευμένο στο βουνό γύρω στον 9ο ή 10ο αιώνα π.Χ., απεικονίζει τον κόλπο της θεάς. Υπάρχουν και άλλες σπηλιές που διαμορφώνονται έτσι στη Βουλγαρία, αλλά καμία δεν είναι τόσο θεαματική.
Στα 22 μέτρα βάθος βρίσκεται ένας βωμός, που πιθανώς αντιπροσωπεύει τον τράχηλο ή τη μήτρα της θεάς. Το μεσημέρι, το φως μπαίνει στο σπήλαιο από ένα άνοιγμα στην οροφή, προβάλλοντας την εικόνα ενός φαλλού στο έδαφος.
Όταν ο ήλιος βρίσκεται στη σωστή γωνία, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ο φαλλός απλώνεται για να φτάσει στο βωμό (ή τον τράχηλο), γονιμοποιώντας συμβολικά τη μήτρα της θεάς πριν από την σπορά της άνοιξης.
Απογευματινές
ώρες σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθη στην Αθήνα από την
Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνεργασία με την Εθνική
Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), 40χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για
συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.
Σημειώνεται ότι, ο ίδιος είχε συλληφθεί την 7η
Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για
τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από
τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων,
πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και
νομοθεσίας περί όπλων και είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή
περιοριστικών όρων.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία
που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί, πρωινές ώρες αύριο
(24/12/2021), στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Νέα Υόρκη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία: Shutterstock ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ
Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι ξανασκέφτονται πώς εργάζονται και ζουν και πώς να εξισορροπήσουν καλύτερα και τα δύο.
Μετά την πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown που είχαν τεθεί σε ισχύ σε όλο τον κόσμο, έχει αρχίσει να παρατηρείται ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο στις ΗΠΑ, σχετικά με τις δουλειές. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί ως «η μεγάλη παραίτηση».
Η Μεγάλη Παραίτηση, γνωστή και ως Big Quit, είναι μια οικονομική τάση κατά την οποία οι εργαζόμενοι παραιτούνται οικειοθελώς από τις εργασίες τους μαζικά, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ξεκινώντας από τις αρχές του 2021. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 14/12/2021 16:02 ManpowerGroup: Αισιόδοξες οι προοπτικές προσλήψεων για τους Έλληνες εργοδότες -Τα αποτελέσματα έρευνας ΕΛΛΑΔΑ 13/12/2021 12:48 Ερευνα: Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα
Στην Κίνα, υπάρχει το Lying Flat ή αλλιώς το Tang ping, το οποίο είναι μια επιλογή τρόπου ζωής και ένα κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας από ορισμένους νέους, που απορρίπτουν τις κοινωνικές πιέσεις για σκληρή δουλειά ή ακόμα και υπερβολική εργασία, και αντ' αυτού επιλέγουν να «ξαπλώσουν και να ξεπεράσουν τους ξυλοδαρμούς» μέσω μιας χαμηλής επιθυμίας, πιο αδιάφορης στάσης απέναντι στη ζωή.
Το Bloomberg αναλύει τα δύο αυτά φαινόμενα που σημειώνουν άνοδο και φυσικά επηρεάζουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία.
Η Μεγάλη Παραίτηση αναγκάζει τους Αμερικανούς εργαζομένους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους σε αριθμούς ρεκόρ—πάνω από 24 εκατομμύρια το έκαναν από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους—και πολλοί μένουν εκτός εργατικού δυναμικού. Η Γερμανία, η Ιαπωνία και άλλα πλούσια έθνη βλέπουν αποχρώσεις της ίδιας τάσης.
Η πανδημία έχει σημαντικές επιπτώσεις, με έρευνες να δείχνουν αύξηση των συναισθημάτων εξάντλησης και επιδείνωση της ψυχικής υγείας σε πολλά έθνη. Όμως, η πίεση αυξάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και δεκαετίες. Τα εισοδήματα έχουν μείνει στάσιμα, η ασφάλεια της εργασίας έχει γίνει επισφαλής και το κόστος στέγασης και εκπαίδευσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφήνοντας λιγότερους νέους ανθρώπους σε θέση να οικοδομήσουν μια οικονομικά σταθερή ζωή.
Αν και η Μεγάλη Παραίτηση είναι ένα φαινόμενο μεταξύ ατόμων κάτω των 40 ετών, απηχεί επίσης σε όλη την οικονομία και ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για την εργασία. Οι Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1980 και τέλη της δεκαετίας του 1990) και η Generation Z (η δημογραφική ομάδα μετά από αυτούς) τείνουν να παντρεύονται, να αγοράζουν σπίτια και να κάνουν παιδιά αργότερα από τους προγόνους τους - αν όχι καθόλου. περαστικοί στην Κίνα και δίπλα οι κινεζική σημαία Το Lying flat και η Μεγάλη Παραίτηση εγείρουν δύσκολα ερωτήματα / Φωτογραφία: AP Photo/Ng Han Guan
Υπάρχει και το κίνημα «lie flat» («είμαι ξαπλωμένος») της Κίνας, που ξεκίνησε με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την οποία πήρε το όνομά του. Είναι μια αντίδραση ενάντια σε ένα σύστημα, στο οποίο ένα εξαντλητικό πρόγραμμα εργασίας «996» - από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα - είναι συνηθισμένο σε βιομηχανίες όπως η τεχνολογία. Το ίδιο και η αδιάκοπη πίεση από την οικογένεια, την κοινωνία, ακόμη και την κυβέρνηση να συνεχίσει το άτομο να ανεβαίνει τη «σκάλα».
Η οικονομία της χώρας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν καρπώνονται όλοι τα οφέλη: Σε πολλές μεγάλες πόλεις το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά την αύξηση των μισθών.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι βλέπουν το φαινόμενο του lie flat ως μια προειδοποίηση για την επικείμενη στασιμότητα τύπου Ιαπωνίας - κάτι που έφτασε απροσδόκητα νωρίς στην ανάπτυξη της οικονομίας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι κάτι περισσότερο από τα κινήματα αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ και σε μέρη της δυτικής Ευρώπης, με τους απλούς ανθρώπους να αναζητούν μια κοινωνία χαμηλότερης πίεσης, που να επικεντρώνεται περισσότερο στην προσωπική ανάπτυξη.
«Είναι ουσιαστικά σύμπτωση ότι αυτές οι δύο συζητήσεις προέκυψαν την ίδια στιγμή», λέει ο Xiang Biao, διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για την Κοινωνική Ανθρωπολογία στη Γερμανία. «Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια σύνδεση. Έχει να κάνει με το πώς η οικονομία έχει υπερθερμανθεί και δεν είναι βιώσιμη, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από διανοητική έννοια».
Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στον κόσμο σκέφτονται να παραιτηθούν, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft Corp. Περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες millennial και Gen Z λένε ότι θα άφηναν τη δουλειά τους αν τους ζητούνταν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Qualtrics International Inc.—περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται από τις δουλειές τους Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται από τις δουλειές τους / Φωτογραφία: Shutterstock
Κάποιοι από τις παλαιότερες γενιές έχουν επικρίνει αυτές τις συμπεριφορές, ως προνομιούχες και τεμπέλικες. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ώρες εργασίας μειώνονται σε πλουσιότερες χώρες εδώ και δεκαετίες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Μπροστά σε υπαρξιακές απειλές όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, η Μεγάλη Παραίτηση και το Lying Flat έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν μια βαθύτερη συζήτηση για την αδιάκοπη αναζήτηση πλούτου, σε ατομικό επίπεδο και για τα έθνη συνολικά.
«Όταν έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική της θνησιμότητας, οι άνθρωποι σίγουρα συμπεριφέρονται διαφορετικά», λέει ο Benjamin Granger, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών εμπειρίας εργαζομένων στην Qualtrics. «Οι άνθρωποι βλέπουν τη δουλειά με πολύ διαφορετικό πρίσμα». Τι συμβαίνει στην Κίνα
Αυτό που ξεκίνησε ως μια πνευματώδης έκφραση της κινεζικής νεανικής εξέγερσης έχει γίνει ένα κίνημα που ακόμη και ο Xi Jinping έχει αναγνωρίσει.
Το πνευματικό σπίτι του κινήματος μπορεί να είναι η Shenzhen, στη νοτιοανατολική Κίνα. Ο αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κόμβος φιλοξενεί γιγάντια εργοστάσια ηλεκτρονικών και εταιρείες όπως η Huawei Technologies Co. και η Tencent Holdings Ltd.—καθώς και 18 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν μετακομίσει εκεί από άλλα μέρη της Κίνας για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους για ευμάρεια. Τώρα, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, ορισμένοι αναρωτιούνται αν αυτά τα όνειρα αξίζουν τον κόπο.
Ο Τζακ, ένας 32χρονος εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας που έδωσε μόνο το όνομά του, από φόβο αντεκδίκησης από τον εργοδότη του, ήταν γεμάτος φιλοδοξίες όταν μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών τον προσέλαβε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά ένας εξαντλητικός φόρτος εργασίας απέτυχε να μεταφραστεί στην επιτυχία που ήλπιζε, και με τον καιρό ο ενθουσιασμός του εξαντλήθηκε. Δουλεύει ακόμα, αλλά όχι τόσο σκληρά.
«Πολλές βιομηχανίες του Διαδικτύου έχουν φτάσει σε ένα στάδιο όπου δεν υπάρχει εκρηκτική ανάπτυξη», λέει ο Τζακ. «Αλλά όλη η βαριά δουλειά είναι ακόμα εδώ. Όλο το άγχος είναι ακόμα εδώ. Χάνεις την ελπίδα σου».
Το ότι η Shenzhen είναι από τις λιγότερο προσιτές οικονομικά πόλεις στον κόσμο, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. «Ακόμα και για καλά αμειβόμενους επαγγελματίες όπως εγώ και η κοπέλα μου, είναι ακόμα τρελό», λέει. «Η προκαταβολή για ένα διαμέρισμα στη Shenzhen είναι 2,3 εκατομμύρια γιουάν [περίπου 314.000 έως 471.000 δολάρια]. Είναι σαν τις αποταμιεύσεις και των δυο μας, καθώς και την τεράστια βοήθεια από τους γονείς μας». Κινέζοι στον δρόμο με μηχανάκια και ποδήλατα Το κίνημα του lying flat έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Κίνα / Φωτογραφία: AP Photo/Ng Han Guan
Τον Οκτώβριο χιλιάδες εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Alibaba Group Holding Ltd. και ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance Ltd. συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή καμπάνια με την επωνυμία «Worker Lives Matter» δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με το πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν τις εργάσιμες ημέρες τους σε ένα δημόσιο υπολογιστικό φύλλο. Η ByteDance έχει ορίσει έκτοτε μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας.
Σε memes και διαδικτυακές αναρτήσεις, οι νεότεροι Κινέζοι αποκαλούν τη γενιά τους «άνθρωποι του ποντικιού» και «παστό ψάρι». (Στα Καντονέζικα, ένα παστό ψάρι είναι μια μεταφορά για ένα πτώμα, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ανθρώπους που δεν έχουν φιλοδοξία ή ορμή). Εάν τέτοιες συμπεριφορές γίνουν διάχυτες, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μείωση του πληθυσμού: ο ρυθμός γεννήσεων της Κίνας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό το 2020, μια μεγάλη ανησυχία γιατί το εργατικό δυναμικό ήδη συρρικνώνεται. Αμερικανική παραίτηση
Στις ΗΠΑ, οι οικονομικές ανησυχίες των millennials προϋπήρχαν του Covid-19. Λόγω του συνδυασμού μιας έκρηξης στο χρέος των φοιτητών και της ραγδαίας ανάκαμψης από τη Μεγάλη Ύφεση, αυτή η γενιά είναι πιθανό να είναι η πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ που θα είναι λιγότερο εύπορη από τους γονείς της.
Η πανδημία φαίνεται να έχει φέρει αυτές τις ανησυχίες στο προσκήνιο. Τα δύο τρίτα των millennials που άφησαν τη δουλειά τους το 2021 ανέφεραν λόγους ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα της Mind Share Partners, και το ποσοστό για την Gen Z ήταν ακόμη υψηλότερο, στο 81%.
Η ανθρώπινη και οικονομική σφαγή που προκάλεσε ο Covid έχει επίσης αφήσει πολλούς νέους να αμφισβητούν τις προτεραιότητές τους.
Τον Ιούλιο του 2020, η ομοσπονδιακή υπηρεσία στην Ουάσιγκτον, όπου εργαζόταν ο Μπεν Άντερσον, κάλεσε το προσωπικό της πίσω στο γραφείο χωρίς να προμηθεύσει εξοπλισμό ασφαλείας ή να δημιουργήσει καταλύματα για κοινωνική απόσταση. Αφού ένας συνάδελφος έμεινε εκτός για αρκετό καιρό λόγω του Covid -19, ο Άντερσον άρχισε να αναρωτιέται αν μια σταθερή δουλειά ήταν το κλειδί για την ασφάλεια και μια καλή ζωή τελικά. «Καθώς ο κόσμος κατέρρευσε, δεν νομίζω ότι τους ένοιαξα καθόλου», λέει ο 29χρονος.
Η παραίτηση ήταν στο μυαλό του εδώ και μερικά χρόνια. Είχε κερδίσει κορυφαίους βαθμούς στο κολέγιο, είχε μετακομίσει σε μια μεγάλη πόλη για τη δουλειά και είχε περάσει επτά χρόνια σε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, δεν μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι. «Η δουλειά ήταν τρελά πιεστική και ήμουν μακριά από την οικογένειά μου», λέει. «Και σε κάποιο σημείο σκεφτόμουν, “Για τι;” Δούλευα σε μια γιγαντιαία γραφειοκρατία στην οποία δεν επηρεάζεις την αλλαγή. Δεν είναι φτιαγμένο για αυτό. Απλά κουράστηκα».
Τώρα ζει στο Λος Άντζελες και παίζει σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις. «Έχω τόσες πιθανότητες σε κάτι τόσο τρελό όσο το Χόλιγουντ, όσο το να υπομένω δοκιμασίες σε μια δημόσια δουλειά», λέει.
Αν και η Μεγάλη Παραίτηση θεωρείται συχνά ως ένα κίνημα νεολαίας, τουλάχιστον μια μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι από 30 έως 45 ετών εγκαταλείπουν τις εργασίες τους, επίσης με υψηλά ποσοστά. Παγκόσμια εξουθένωση
Στην Ιαπωνία, οι συζητήσεις που γίνονται στην Κίνα και τις ΗΠΑ σχετικά με το πώς να εξισορροπηθεί η εργασία, ακούγονται γνωστές. Στη δεκαετία του 1990 τα μέσα ενημέρωσης ζωγράφισαν ένα κολακευτικό πορτρέτο νεανικών «ελευθερωτών» που απέρριπταν την απαιτητική κουλτούρα γραφείου της Ιαπωνίας, με τις άκαμπτες ιεραρχίες και τις 15ωρες εργάσιμες ημέρες, υπέρ της εργασίας περίεργων θέσεων εργασίας.
Οι νέοι είπαν ότι ο τρόπος ζωής τους, επιβλήθηκε από τη στασιμότητα της οικονομίας και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες μισθωτές θέσεις και περισσότερη εργασιακή ανασφάλεια.
Μέχρι το 2010 οι freeters είχαν αποκτήσει μια λιγότερο απαξιωτική ετικέτα ως μέρος ενός μεγαλύτερου φαινομένου - της «γενιάς satori» - που αναφερόταν σε μια κατάσταση διαφωτισμού στον ιαπωνικό βουδισμό, η οποία επιτεύχθηκε με την εγκατάλειψη υλικών επιθυμιών.
Ο Kairu Taira, 22 ετών, εργάζεται για μια εταιρεία καταναλωτικών αγαθών στο Κόμπε και διευθύνει ένα blog γενιάς σατόρι. Αν και δεν είναι freeter, θεωρεί τον εαυτό του μινιμαλιστή, με περιορισμένη γκαρνταρόμπα που περιλαμβάνει μόνο τέσσερα μπλουζάκια και τέσσερα μακρυμάνικα πουκάμισα.
Λέει ότι η γενιά των σατόρι κατηγορείται ότι «δεν βοηθά αρκετά την οικονομία», επειδή ξοδεύει τόσο λίγα. «Αλλά νομίζω ότι ο καθένας μας είναι πιο ικανός να δει τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή», λέει. «Με αυτή την έννοια, μου αρέσει ο όρος».
Η αυξανόμενη αποδοχή της γενιάς των satori μπορεί να αντανακλά ότι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και η λιγότερο σταθερή απασχόληση είναι εδώ για να μείνουν. Ο αριθμός των νεογνών στη χώρα, που είναι ήδη σε πτώση εδώ και δεκαετίες, έπεσε σε ιστορικό χαμηλό το 2020.
«Με τους freeters εκφραζόταν πολύ περισσότερη ντροπή, φόβος και θυμός», λέει ο Robin O'Day, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Τζόρτζια που μελετά την ιαπωνική νεανική κουλτούρα. «Τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει». περαστικοί στην Κίνα με μια γυναίκα να κρατά μία μωβ ομπρέλα Μια μικρή αλλά ορατή χούφτα αστικών Κινέζων επιλέγουν να «ξαπλώσουν» / Φωτογραφία: AP Photo/Ng Han Guan
Οι προοπτικές των νέων δέχθηκαν παρόμοιο πλήγμα από την οικονομική επιβράδυνση της Ταϊβάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εκείνη την εποχή, ο A-Gui ήταν επεξεργαστής βίντεο στην Ταϊπέι. Έχοντας πάθει burn out από μια δουλειά που κάποτε τον έκανε να περάσει τρεις μέρες συνεχόμενα στο γραφείο για να τελειώσει ένα έργο, τα παράτησε το 2006 και έγινε ελεύθερος επαγγελματίας.
«Όσο είχα αρκετά για να ζήσω, ήταν αρκετό», λέει. «Υπήρχαν στιγμές που τα χρήματά μου σχεδόν τελείωναν, αλλά πάντα κάτι ερχόταν».
Τελικά, ο A-Gui παντρεύτηκε και το 2016 επέστρεψε στη δουλειά με πλήρες ωράριο. Βλέπει όμως απογοητευμένους νεότερους σήμερα να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. «Όσο σκληρά κι αν εργάζεσαι, δεν θα μπορείς να αγοράσεις σπίτι», λέει.
Ακόμη και στην Ευρώπη που προσανατολίζεται περισσότερο στην ευημερία, όπου τα προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης απέτρεψαν τις πανδημικές απολύσεις στην κλίμακα που παρατηρείται στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι επανεξετάζουν τη σταδιοδρομία τους. Σε όλη τη ζώνη του ευρώ, περίπου 2 εκατομμύρια λιγότερα άτομα απασχολούνται από ό,τι πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός.
Η Milena Kula, 26 ετών, λέει ότι «ανακουφίστηκε» όταν το συμβόλαιό της σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Βερολίνου που επικεντρωνόταν στην πολιτική έληξε τον Απρίλιο του 2020. «Μισούσα να δουλεύω σε γραφείο», λέει. «Το καλύτερο μέρος της ημέρας μου ήταν η 45λεπτη διαδρομή με ποδήλατο προς τη δουλειά».
Τώρα ζει στην ύπαιθρο του Βρανδεμβούργου, όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν κοινόχρηστο χώρο για ανθρώπους που, όπως αυτή, θέλουν να ζουν με πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Η ιδέα δεν είναι να εγκαταλείψουν την κοινωνία, αλλά να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας στην οποία πιστεύουν, λέει.
«Χρειαζόμουν μια διαφορετική προσέγγιση στο πώς έκανα τα πράγματα και να είμαι απαλλαγμένη από χειραγώγηση για να δημιουργήσω τη ζωή που θέλω».
Συχνά αυτό που παρουσιάζεται ως αλλαγή στη στάση των νέων είναι απλώς μια εκδήλωση μακροπρόθεσμων τάσεων, λέει ο Bobby Duffy, διευθυντής του Πολιτικού Ινστιτούτου στο King's College του Λονδίνου, του οποίου το βιβλίο The Generation Myth αμφισβητεί τα στερεότυπα γύρω από τις αλλαγές γενεών.
Πολλοί άνθρωποι στα 20 και στα 30 τους αναζητούν διαφορετικά πράγματα από την εργασία σε σχέση με τους μεγαλύτερους συνομηλίκους τους, όπως να δίνουν προτεραιότητα στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων έναντι της σταθερότητας, λέει ο Duffy, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, είχαν γενικά παρόμοιες απόψεις όταν ήταν νέοι.
Ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι σημάδι μιας δομικής, ψυχολογικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Granger της Qualtrics. Λέει ότι οι άνθρωποι οδηγούνται να «δουλέψουν σε κάτι που θα έχει νόημα, θα έχει έναν υψηλότερο σκοπό. Έχουμε δει πολλά στοιχεία για αυτό».
Στην Κίνα η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο θεμελιώδης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να εκτονώσει το φαινόμενο του lie flat υποσχόμενο συνεχιζόμενη ανοδική κινητικότητα, με σχέδια να διπλασιάσει το μέγεθος του μεσαίου εισοδήματος του πληθυσμού έως το 2035. Αλλά η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί το κόμμα να επικεντρωθεί περισσότερο στο πώς αυτά τα κέρδη διανέμονται.
Εάν αυτές οι ανησυχίες σχετικά με την αξία της εργασίας επιμείνουν, μπορεί —με τον καιρό— να επηρεάσουν την πορεία των οικονομιών.
«Το Lying flat και η Μεγάλη Παραίτηση εγείρουν δύσκολα ερωτήματα, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για αλλαγή. Αυτή είναι μια καλή δυναμική», λέει ο Xiang του Ινστιτούτου Max Planck. «Αυτό μπορεί να είναι ενέργεια για την προώθηση νέων παραδειγμάτων ανάπτυξης»
Όταν στα 57 του χρόνια ο κ.Βασίλης Χατζηβάσιοςστην Πρώτη Σερρών αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του και από τα μηχανολογικά έργα να περάσει στην πτηνοτροφίααυγοπαραγωγής
εμπλουτίζοντας το σιτηρέσιο με φασκόμηλο και ελαιόλαδο, δεν μπορούσε να
φανταστεί ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο η ζήτηση θα έφθανε να είναι
5πλάσια της δυναμικότητας της - μικρής - μονάδας του, ούτε ότι θα του
τηλεφωνούσαν απ’ όλη την Ελλάδα ζητώντας του πληροφορίες για να βαδίσουν
στα χνάρια του.
Ο 57χρονος Βασίλης Χατζηβάσιος από τις Σέρρες που παράγει αυγά με φασκόμηλο
Τώρα
ετοιμάζει νέα, μεγαλύτερη, μονάδα, αξιοποιώντας την κυκλική οικονομία
και σχεδιάζει ν’ αυξήσει την παραγωγή του, «πάντοτε με προσεκτικά
βήματα», όπως δηλώνει στο powergame,
συνιστώντας ανεπιφύλακτα στους νέους να στραφούν στον αγροδιατροφικό
τομέα, αξιοποιώντας, όμως, την επιστημονική γνώση και αντιμετωπίζοντάς
τον με σοβαρότητα.
Η κρίση, ένα googlesearch και μία διδακτορική έρευνα
Ο
κ. Χατζηβάσιος, πατέρας 4 παιδιών, εργαζόταν σε μηχανολογικά έργα μέχρι
το 2010 όταν λόγω της οικονομικής κρίσης οι δουλειές μειώθηκαν.
Αναγκάστηκε τότε να μεταναστεύσει στη Γερμανία και συγκεκριμένα τη
Στουτγάρδη όπου εργάστηκε σε αντίστοιχα έργα αλλά και ως οδηγός.
Το
υψηλό κόστος ζωής στη Γερμανία, όμως, δεν του έδινε την δυνατότητα να
εξοικονομεί τα χρήματα που χρειαζόταν για να καλύπτει τις ανάγκες της
οικογένειας στην Πρώτη Σερρών. Έτσι, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη κι
αναζήτησε νέες επαγγελματικές προοπτικές.
Τότε
άκουσε για την πτηνοτροφία αυγοπαραγωγής. Έψαξε στο ίντερνετ να μάθει
περισσότερα και μέσω του… google search εντόπισε την διδακτορική έρευνα
του κτηνιάτρου, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, γενικού διευθυντή του ΕΛΓΟ –
«ΔΗΜΗΤΡΑ» σήμερα.
Από
την έρευνα προκύπτει ότι όταν χρησιμοποιείται φασκόμηλο στο σιτηρέσιο
ορνίθων αυγοπαραγωγής, βιολογικής εκτροφής, αυξάνει τα αντιοξειδωτικά
στοιχεία και την αντιμικροβιακή δράση του αυγού και κατά συνέπεια
βελτιώνει την ποιότητά του.
Συναντήθηκαν
το 2016, ο κ. Γαλαμάτης του παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του
(«οι διδακτορικές έρευνες είναι δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμες σε
όλους», δηλώνει ) και τον Αύγουστο του 2020 η πτηνοτροφική μονάδα
αυγοπαραγωγής, με τις πρώτες 200 κότες ελευθέρας βοσκής είχε στηθεί στην
Πρώτη Σερρών.
Πενταπλάσια η ζήτηση, οι καταναλωτές γίνονται πιο απαιτητικοί
Αρχικά
μεταξύ συγγενών και φίλων και στη συνέχεια «στόμα με το στόμα», τα αυγά
του άρχισαν να γίνονται γνωστά στην Πρώτη αλλά και σε γειτονικά χωριά
και να τα χρησιμοποιούν σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και ζυμαρικών.
Έτσι, γρήγορα απέκτησε τους «πιστούς» των αυγών του.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
«Και
πέντε φορές μεγαλύτερη παραγωγή να είχα, θα την διέθετα. Είναι πολύ
μεγάλη η ζήτηση, ιδίως από μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ γενικότερα οι
καταναλωτές έχουν γίνει πολύ πιο απαιτητικοί στις επιλογές τους τα
τελευταία χρόνια», δηλώνει ο κ. Χατζηβάσιος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τροφή των πτηνών του.
Το
φασκόμηλο που χρησιμοποιεί στο σιτηρέσιο τους το προμηθεύεται από
γεωπόνο-παραγωγό αρωματικών φυτών στη Δράμα, το καλαμπόκι και το σιτάρι
από συγκεκριμένους παραγωγούς της περιοχής του με γνώμονα να είναι καλής
ποιότητας, όπως και το ελαιόλαδο. Όλα χρησιμοποιούνται σε αναλογία που
είναι καθορισμένη επιστημονικά κι έτσι, τα αυγά του έχουν ιδιαίτερη
γεύση, όπως δηλώνει.
Η νέα μονάδα κυκλικής οικονομίας και τα τηλεφωνήματα απ’ όλη τη χώρα
Τώρα
ετοιμάζει τη νέα του μονάδα ώστε να μπορέσει ν’ αυξήσει την παραγωγή
του. Βασίζεται, μάλιστα, στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, για
παράδειγμα τα διαχωριστικά προέρχονται από λαμαρίνες σε σκεπές που δεν
χρησιμοποιούνται πλέον.
''
όταν χρησιμοποιείται φασκόμηλο στο σιτηρέσιο ορνίθων αυγοπαραγωγής,
βιολογικής εκτροφής, αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και την
αντιμικροβιακή δράση του αυγού και κατά συνέπεια βελτιώνει την ποιότητά
του ''
Ο
κ. Χατζηβάσιος δηλώνει, ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει μέλλον. Αυτό
προτρέπει και σ’ εκείνους που του τηλεφωνούν από τον Ιανουάριο του 2021
και μετά όταν η ιστορία του έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μέσω των μέσων
ενημέρωσης.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
«Όταν
πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την πτηνοτροφία αυγοπαραγωγής, όλοι με
απέτρεπαν. Εγώ σ’ αυτούς που μου τηλεφωνούν απ’ όλη τη χώρα, πολλοί
άνεργοι μάλιστα, και μου ζητούν πληροφορίες για να κάνουν κι αυτοί
αντίστοιχες μονάδες, τους προτρέπω να ασχοληθούν παράγοντας ιδιαίτερα
προϊόντα, πάντοτε όμως συνεργαζόμενοι με επιστήμονες και
αντιμετωπίζοντας αυτό που κάνουν πολύ σοβαρά κι όχι με την λογική του
«άρπα κόλλα», δηλώνει.
Μου ζητούν να πάω στη Γερμανία να κάνω την ίδια μονάδα
Έχοντας
και την εμπειρία από την Γερμανία, θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος δεν
στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στη μεγαλύτερη
οικονομία της Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες, πάντως, δεν πρόκειται να
αφήσει την Ελλάδα για να ξενιτευτεί για δεύτερη φορά, παρά τις
βολιδοσκοπήσεις που δέχτηκε να κάνει αντίστοιχη μονάδα στη Γερμανία, με
πολύ μεγαλύτερη στήριξη από το εκεί κράτος φυσικά αλλά και απευθυνόμενος
σε μια αγορά, όπου, όπως εξηγεί, «τα ποιοτικά τρόφιμα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση».
Να μην μένει η έρευνα στο συρτάρι
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη δηλώνει στο powergame ο κ. Δημ. Γαλαμάτης. «Είναι
μεγάλη υπόθεση για έναν ερευνητή να βλέπει το αποτέλεσμα της
μακρόχρονης επιστημονικής και ερευνητικής δουλειάς του να δίνει
επαγγελματική διέξοδο σ’ έναν άνθρωπο. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι
ένα καλό παράδειγμα. Δεν πρέπει η έρευνα να μένει στο συρτάρι,
υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σήμερα.
Ο πατέρας της ιατρικής είναι ο Ιπποκράτης και αυτό το ξέρουν όλοι.
Καλά όχι όλοι, ίσως οι μισοί Έλληνες. Το ξέρουν όμως και κάποιοι γιατροί
στη Σαϊτάμα. Γι’ αυτό και το Κέντρο Ιατρικής Φροντίδας του Iατρικού
Πανεπιστημίου της Σαϊτάμα στην Χιντάκα έχει δύο τεράστιους πίνακες στην
είσοδο, έναν του Ιπποκράτη και έναν της νοσηλεύτριας Φλόρενς
Νάιτινγκεϊλ. Μπροστά τους υπάρχει ένα λευκό πιάνο, ελεύθερο για όποιον
θέλει να παίξει μουσική.
Ο Ιπποκράτης κατέχει σημαντική θέση στην ιατρική εκπαίδευση, μιας και
ακόμα και σήμερα φοιτητές σε όλον τον κόσμο μαθαίνουν τον όρκο του κατά
τη διάρκεια των σπουδών τους. Αν και σαν κείμενο έχει αναδιαμορφωθεί
ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ιατρικής και του
τωρινού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών, η λέξη «όρκος»
παραμένει σημαντική. Δίπλα του, η Βρεττανή Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, πολλούς
αιώνες αργότερα και εν μέσω του πολέμου της Κριμαίας, έφερε την
επανάσταση στη νοσηλευτική και την πρακτική της. Αυτή έθεσε τις βάσεις
για την τυπική εκπαίδευση των νοσηλευτών, τη χρήση στατιστικής, τις
αρχές της δημόσιας υγείας, αλλά και τη σημασία της υγιεινής και της
ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών. Τα δύο πορτρέτα βρίσκονται μαζί,
έχοντας ίδιο ύψος, γιατί και οι δύο τομείς αποτελούν πυλώνες της
θεραπείας. Κρίνοντας από τις παρούσες ανάγκες εν μέσω πανδημίας, ίσως
μελλοντικά να βρεθεί μία τρίτη μορφή, στο πρόσωπο της οποίας να
εκφράζονται και τα υπόλοιπα μέλη ενός νοσοκομείου, από τους
τραυματιοφορείς μέχρι το προσωπικό καθαρισμού.
Μια άλλη δημοφιλής στην ιατρική προσωπικότητα, από τον μυθικό κόσμο
της αρχαιότητας, είναι ο Ασκληπιός. Ως γιος του Απόλλωνα και της νύμφης
Κορωνίδας, ο ρόλος του ήταν αυτός του ήρωα-γιατρού. Τα ιερά του είχαν
διπλή χρήση, ταυτόχρονα ως χώροι λατρείας και ως θεραπευτήρια. Αν και οι
πηγές διίστανται, με τη σύζυγό του την Ηπιόνη απέκτησαν πολλές κόρες,
τις Ιασώ, Αίγλη, Πανάκεια, Υγεία και Ακεσώ, όλη η οικογένεια μια
προσωποποίηση των σταδίων της θεραπείας. Στην υποδοχή ενός άλλου κτηρίου
του πανεπιστημίου λοιπόν, βρίσκονται τρία μαρμάρινα αγάλματα γυναικών,
οι οποίες μου θυμίζουν πολύ τις κόρες του Ασκληπιού. Τελικά, είναι
προσωποποιήσεις τριών παρόμοιων εννοιών, της Αγάπης, της Ελπίδας και της
Ευχής.
Μια άλλη μέρα, περπατούσα στο έτερο campus του πανεπιστημίου, εκεί
που βρίσκεται το διεθνές πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Το κτήριο μπροστά
μου έχει το όνομα «Όρκος». Λίγο παρακάτω ένα άλλο κτίριο λέγεται
«Καθαρός Tower». Γραμμένα κανονικά, με ελληνικούς χαρακτήρες. Αμφιβάλλω
αν κάποιος από τους φοιτητές ή ασθενείς γνωρίζει τι είναι όλα αυτά εκτός
από διακοσμητικά, αλλά είναι κάπως ενδιαφέρον το ότι κάποιος τόσο
μακριά αφιέρωσε χρόνο και χρήμα για να φτιάξει αναφορές στην αρχαία
ελληνική ιατρική σε υλική μορφή.
Αντίστοιχοι συμβολισμοί για την υγεία υπάρχουν όμως και στους
ιαπωνικούς μύθους. Ψηλά, στη τζαμαρία του νέου κτηρίου φαίνεται κάτι σαν
ζωγραφιά. Αυτό δεν είναι άλλο από το σήμα του πανεπιστημίου. Περιέχει
το ιδεόγραμμα 學, που είναι μια πιο πολύπλοκη μορφή του ιδεογράμματος 学,
δηλαδή της έννοιας «μάθηση». Τα τρία ζευγάρια από κάτω, που μοιάζουν με
το σύμβολο του γιν και γιανγκ, λέγονται σακιμιτάμα (幸御魂). Κυριολεκτικά,
οι σφαίρες αυτές είναι «ιεροί δαίμονες της ευτυχίας» και περιγράφουν τα
πνεύματα που φέρνουν ευλογία (και θεραπεία) στους ανθρώπους.
Εκτός από αγάλματα, συμβολισμούς και αρχαίες λέξεις (είτε ιαπωνικές
είτε ελληνικές), το νοσοκομείο έχει και τη μοντέρνα του πλευρά. Στους
διαδρόμους μπορεί να συναντήσει κανείς ρομπότ, αυτοκινούμενα ή μη, τα
οποία θα δώσουν οδηγίες ή θα καλέσουν για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ακόμα ελληνικά, αλλά και πάλι φαίνονται
αξιαγάπητα.
Κλείνοντας, για όσους ψάχνουν να βρουν τον Ιπποκράτη στην Ιαπωνία,
αρκεί να ψάξουν για πλατάνια. Αρκετά πανεπιστήμια έχουν φυτέψει στους
χώρους τους το «δέντρο του Ιπποκράτη» που δεν είναι άλλο από το κοινό
μας πλατάνι. Ένα από αυτά βρίσκεται μπροστά από την ιατρική βιβλιοθήκη
του Πανεπιστημίου του Τόκυο, γεννημένο από σπόρους που ήρθαν από την
Κω, την κοιτίδα του Ιπποκράτη. Ακόμα, μια ζωφόρος με τη σχολή των Αθηνών
του Ραφαήλ και το κείμενο του όρκου του Ιπποκράτη στα ελληνικά
βρίσκεται σε ένα κτήριο του Πανεπιστημίου Οδοντιατρικής του Τόκυο.
Είμαι σίγουρη ότι αν κανείς ψάξει, θα βρει πολλές περισσότερες ιδέες
που ταξίδεψαν μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Αναρωτιέμαι, υπάρχει άραγε
κάποια ιαπωνική ιδέα που να έχει ταξιδέψει μέχρι τις ιατρικές σχολές της
Ελλάδας;
Την ανησυχία της Μόσχας για τη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με
τις ΗΠΑ, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της για την
Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και εκ των στενών
συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λίγα 24ωρα μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη –
Πούτιν στο Σότσι, ο κ. Πεσκόφ συστήνει να επικρατήσει «ψυχραιμία και
λογική» για τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και
αποκλείει παρέμβαση του Κρεμλίνου ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότερες τιμές
για την Ελλάδα στην προμήθεια φυσικού αερίου.
«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και
περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας.
Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω
της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής.
Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή
το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό
σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία.
Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε»ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Πεσκόφ σχετικά με την ελληνοαμερικανική συμφωνία.
Η ένταση στο Αιγαίο
Σε ό,τι αφορά την ένταση στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημειώνει ότι «το τελευταίο που θέλουμε να δούμε είναι να βρεθούμε κοντά σε μία σύρραξη» και προσθέτει ότι η Μόσχα δεν θέλει να αναβιώσουν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2020.
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να αναμένει πλήρη στήριξη της Ρωσίας «σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση», ο κ. Πεσκόφ απάντησε ως εξής: «Αυτό
που θέλουμε είναι να στηρίξουμε τη λύση. Και θα θέλαμε οι δύο πλευρές
να πορευτούν λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα. Η κάθε λύση είναι
αμφίδρομη και χρειάζεται αμοιβαία θέληση για να φτάσεις σε αυτή. Η
Τουρκία επιμένει ότι η συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας και οι
απαιτήσεις της Ελλάδας να κατοχυρώσει ένα διεθνώς αποδεκτό εύρος
υφαλοκρηπίδας των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, και συγκεκριμένο
εύρος ΑΟΖ, θα πλήξει καθοριστικά τα εθνικά τους συμφέροντα και θα τους
στερήσει το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της
περιοχής. Οπότε εμείς ζητούμε και από τις δύο πλευρές ψυχραιμία και
λογική κατά την επίλυση του προβλήματος».
Αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «είναι ο τύπος ανθρώπου που ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμάει» λόγω της αποφασιστικότητάς του.
Τέλος, βαθμολογεί τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία με 7,
ενώ αυτές με την Ελλάδα με 6, σημειώνοντας ότι υπάρχει χώρος για
σημαντική βελτίωση.
Φυσικό αέριο: «Όχι σε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας»
Επιπλέον, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στη Gazprom για τις τιμές προμήθειας
ρωσικού φυσικού αερίου. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του ρώσου προέδρου
με τον έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, απέκλεισε με ένα κοφτό «όχι»
οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο θέμα.
Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές
που πληρώνουν οι έλληνες καταναλωτές, ο κ. Πεσκόφ απάντησε: «Οχι, γιατί
αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες. (…)
«Είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom. Υπογράφετε απλά ένα
συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη περίοδο
και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια θα συνεχίσετε να λαμβάνετε
φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Οχι με τιμές που μπορεί να πάνε
από τα 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μια νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να
διορθωθεί»
»Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου»
Στα άκρα οδεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον κίνδυνο
στρατιωτικής εμπλοκής να είναι κάτι παραπάνω από ορατός στο κοντινό
μέλλον.
Η νέα ακραία πρόκληση ήρθε από τον ίδιο τον Τούρκο Υπουργό
Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μπροστά στην τουρκική
Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε πως η ” Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου”.
Μάλιστα κοινοποίησε την θέση αυτή με επιστολή στον ΟΗΕ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τυχόν στρατιωτική επέμβαση στο μέλλον!
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αφού ο κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης τον ρώτησε για το καθεστώς
αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο επικεφαλής της τουρκικής
διπλωματίας απάντησε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα,
αλλά αυτό το καθεστώς παραβιάστηκε από το 1960 που ήταν το
ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα στην κυβέρνηση.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα
κυριαρχίας στα νησιά, τα οποία στρατιωτικοποιεί και για αυτό το λόγο
εστάλη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.
«Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε
την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος
των νησιών του Αιγαίου.
Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.
Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο.
Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και
τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το
αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι
έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά.
Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ»ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη Βουλή.
Τσαβούσογλου: Η Ουάσιγκτον συμφώνησε στη διχοτόμηση της Κυπριακής ΑΟΖ!
Υπενθυμίζεται ότι και χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε νύξη για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν να μην κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απείλησε Ελλάδα και Κύπρο τονίζοντας «είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο».
«Φέτος, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 6 φορές να στείλουν
στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές
μας, με τις εν λόγω χώρες, αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή με
την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων μας, τους εμποδίσαμε. Τι είπαμε πριν;
Είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και
στο μέτωπο» διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το Κατάρ και Exxon πρέπει να
ξεκαθαρίσω πως όπως είπα και νωρίτερα, πως κανένας δεν μπορεί να
εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας δίχως την άδεια μας. Επίσης κανένας δεν
μπορεί να μπει στις περιοχές που έχει δώσει άδειες ερευνών η ”ΤΔΒΚ”. Και
ουσιαστικά και οι δυο χώρες, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, υποσχέθηκαν πως στο
οικόπεδο 5 δεν θα μπουν στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Δεν θα
μπουν, θα παραμείνουν στην περιοχή νότια από την γραμμή της
υφαλοκρηπίδας μας στο οικόπεδο 5» κατέληξε.
Ο Άρειος Πάγος έδειξε την πόρτα της εξόδου σε 6 δικαστικούς που καθυστερούσαν υπερβολικά την έκδοση αποφάσεων
Τη βούληση να μην δέχονται πλεον την επώαση φαινομένων
“αρνησιδικίας”, δηλαδή υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
που καθιστά την έννοια δικαιοσύνη κενό γράμμα για τους πολίτες, εξέφρασε
η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου που έδειξε την πόρτα της εξόδου σε
έξι δικαστικούς λειτουργούς απο τους 8 που ειχαν παραπεμφθεί με το
ερώτημα της οριστικής απόλυσης .
Πρόκειται για 6 γυναίκες δικαστές και συγκεκριμένα μια πρόεδρο
Πρωτοδικών, 3 Πρωτοδίκες και οι 2 Ειρηνοδίκες, οι οποίες βάση νόμου
έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στον δημόσιο τομέα ως υπάλληλοι.
Οι περιπτώσεις
Όλες οι περιπτώσεις των δικαστών που αποπέμφθηκαν αφορούσαν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και υπηρεσιακή ανεπάρκεια.
– Η πρόεδρος Πρωτοδικών ζήτησε μια ακόμα φορά αναβολή εκδίκασης και
μόλις το αίτημά της απορρίφθηκε ομοφωνα, παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να
παραμείνει οριστικά εκτός δικαστικού σώματος.
-Η μία Πρωτοδίκης η οποία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις από το 2015 και
από τότε μέχρι τώρα της είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά
συμβούλια 10 πειθαρχικές ποινές (χρηματικά πρόστιμα, στερήσεις μισθού 1
και 2 μηνών, κ.λπ.). Όπως αναφέρθηκε είχε υπέρμετρες καθυστερήσεις (115
υποθέσεων) με κίνδυνο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων, ενώ ελάμβανε
αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο που
υπηρετούσε.
-Αλλη Πρωτοδίκης πριν φτάσει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της
οριστικής απόλυσης, το 2021 καθυστερήσεις 126 υποθέσεων πέραν το 8
μηνών, μεγάλο αριθμό μεταχρεώσεων (αφαιρέσεις) υποθέσεων σε άλλους
συναδέλφους της, κατά το παρελθόν είχε σε βάρος της 12 πειθαρχικές
αγωγές για καθυστερήσεις. Σε μερικές εξ αυτών απαλλάχτηκε, ενώ με άλλες
της επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, επίπληξη, κ.λπ. Για τις
καθυστερήσεις αυτές προέβαλε λόγους υγείας.
– Για τις περιπτώσεις των Ειρηνοδικών στην πράξη ουσιαστικά
επιβεβαιώθηκαν, ομόφωνα, οι οριστικές απολύσεις που ήδη είχαν ήδη
αποφασιστεί από τα πειθαρχικά συμβούλια.
-Σε έναν αντεισαγγελέα Εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής
παύσης 3 μηνών, όχι όμως για καθυστερήσεις, αλλά για αναρτήσεις του στο
facebook και σε έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή
της στέρησης ενός μισθού.
Ο κ. Θωμάς Γιαννάκης σε μια εξόρμησή του στη φύση παρατήρησε ένα μικρό μωβ μικροσκοπικό λουλούδι που ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Έμοιαζε με τον κρόκο Κοζάνης όμως τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν κάτι άγνωστο ακόμη και για τους επιστήμονες.
Οι Αμερικανοί ξέρουν να τιμούν
τα σύμβολά τους με ένα κομψό, εκλεπτυσμένο πάθος. Χωρίς φανφάρες.
Μιλούν με ακρίβεια, ζυγίζουν κάθε λέξη και αποφεύγουν τους
«αλαφιασμένους» λυρισμούς. Έτσι στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου ο
Μοχάμεντ Άλι περνά ως μια «ζωντανή» μορφή, μια εκρηκτική ανάμνηση του
αγώνα κατά των διακρίσεων.
Στην Ελλάδα πάλι, ο δικός μας «Μοχάμεντ Άλι», δεν
είναι παρά ένα άγνωστο ονοματεπώνυμο παραδομένο στη λήθη της ιστορίας.
Αν κάνετε μια βόλτα στο τετράγωνο που μένετε και ρωτήσετε τους
περαστικούς «Ποιος είναι ο Αντώνης Χριστοφορίδης;», το πιθανότερο είναι κατά μεγάλο ποσοστό να μην έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάτε.
Κι όμως, δεν είναι μονάχα ο μυθικός Τζέσε Όουενς που ανάγκασε τον Αδόλφο Χίτλερ
να αποχωρήσει ενοχλημένος από το στάδιο, αλλά και ένας ξεχασμένος πια
Έλληνας πυγμάχος, ο οποίος χρόνια πριν από τη γέννηση του Μοχάμεντ Άλι
είχε γράψει τη δική του λαμπρή ιστορία στα ρινγκ. Διάβασα, προ ετών, για
αυτόν όταν έπεσε τυχαία στα χέρια μου το βιβλίο «Ο Αετός της Παγκόσμιας Πυγμαχίας» του συγγραφέα Γιάννη Σούκου.
Έκτοτε άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για την περίπτωσή του
Χριστοφορίδη, προσπαθώντας να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους μια
τόσο σημαντική αθλητική προσωπικότητα είναι σχεδόν άγνωστη στις
νεότερες γενιές. Άρχισα να «σκαλίζω» σελίδες στο internet, όμως μάταια,
οι αναφορές ήταν λιγοστές και αναπαρήγαγαν όσα ήδη γνώριζα.
Τις πιο ενδιαφέρουσες περιγραφές τις βρήκα στο site του βετεράνου δημοσιογράφου, Δημήτρη Λυμπερόπουλου,
ο οποίος γνώρισε από κοντά τον σπουδαίο Έλληνα πρωτοπυγμάχο, έγιναν
φίλοι και στην πορεία κατέγραψε σημαντικές στιγμές από την αφηνιασμένη
διαδρομή του προς την κορυφή του κόσμου.
Προτού βέβαια κατακτήσει τα ρινγκ των ΗΠΑ, το προσφυγόπουλο που
μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια στους Αμπελόκηπους, πρόλαβε να λάμψει στη
Γηραιά Ήπειρο, κατορθώνοντας κάτι εξόχως σημαντικό -να θριαμβεύσει σε
έναν επικό αγώνα ο οποίος στο Χόλιγουντ θα ήταν ήδη ταινία «βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα».
Ιανουάριος 1938, Σπορτ Πάλας, Βερολίνο. O Γερμανός υπερπρωταθλητής Γκούσταβ Έντερ, αήττητος για οκτώ χρόνια -έχοντας σημειώσει 50 νίκες με νοκ άουτ- αγωνίζεται με τον ανερχόμενο Έλληνα πυγμάχο, Αντώνη Χριστοφορίδη. Στο στάδιο βρίσκεται ο Αδόλφος Χίτλερ, συνοδευόμενος από τον θρύλο της Γερμανίας στην πυγμαχία, Μαξ Σμέλινγκ, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του στη Μάχη της Κρήτης.
Σκοπός του αγώνα είναι να αναδειχθεί η ανωτερότητα και η υπεροχή της
Άριας φυλής. Ο Δημήτρης Παπακώστας, φοιτητής τότε στο Παρίσι, πήγε στο
Βερολίνο για τον αγώνα του Χριστοφορίδη κόντρα στη φονική μηχανή της
ναζιστικής Γερμανίας. Αυτή είναι η περιγραφή του όπως τη διηγήθηκε στον
δημοσιογράφο, Δημήτρη Λυμπερόπουλο.
«Στη διάρκεια του αγώνα, ούτε μια στιγμή δεν ακούστηκε
μια ενθαρρυντική φωνή για τον Αντώνη. Όλοι ούρλιαζαν για τον δικό τους.
Κι όμως, ο δικός μας, απτόητος, δεχόταν κι ανταπέδιδε τα χτυπήματα και,
όπως ήξερα, σκεφτόταν πως αν έχανε εκείνο το παιχνίδι θα του έφραζαν το
δρόμο για τον ευρωπαϊκό τίτλο. Και δεν κιότεψε. Ούτε για μια στιγμή δεν
έχασε την ψυχραιμία του και το στιλ του κι οι ελάχιστοι Έλληνες που τον
βλέπαμε κλαίγαμε από συγκίνηση, καθώς γύρο με γύρο μάζευε βαθμούς. Στον
τελευταίο γύρο μάλιστα στρίμωξε τον αντίπαλο του στη γωνιά και τον
σφυροκοπούσε. Όταν σήμανε η λήξη, ο Χίτλερ δε βρισκόταν στη θέση του. Οι
Γάλλοι δημοσιογράφοι πετούσαν τα χειρόγραφα τους έξαλλοι από χαρά και
φιλούσε ο ένας τον άλλο. Ο ίδιος ο Έντερ, πριν δώσουν οι κριτές τη
βαθμολογία, σήκωσε το χέρι του Αντώνη, του νικητή του. Και ξαφνικά, όλο
εκείνο το φανατισμένο πλήθος, κάτω από τις σβάστικες, ηρέμησε κι όταν σε
λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι του Αντώνη Χριστοφορίδη, ο κόσμος
ικανοποιήθηκε που ο σπίκερ ανέφερε τον νικητή ως Έλληνα».
Αργότερα ο Αντώνης Χριστοφορίδης, παιδί προσφύγων
από τη Μικρά Ασία, έφυγε για την Αμερική, να κυνηγήσει το όνειρό του. Να
γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Από ένα παιχνίδι της μοίρας τα κατάφερε
στις 22 Νοεμβρίου του 1940, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός κυνηγούσε
τους Ιταλούς στην Αλβανία, εκείνος νικούσε στο Κλίβελαντ έναν
Ιταλοαμερικάνο, τον Μέλιο Μπετίνα.
Οι εφημερίδες έγραφαν πως οι Έλληνες νικούν τους Ιταλούς παντού -και
στα βουνά και στα ρινγκ. Το 1971 ο Χριστοφορίδης επέστρεψε στην Ελλάδα
-είχαν περάσει 34 ολόκληρα χρόνια από το σπαραξικάρδιο αποχαιρετισμό με
την αδερφή του Φεβρωνία, αναχωρώντας άσημος και πάμφτωχος για να γίνει
πυγμάχος στο Παρίσι. Επέστρεψε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα για να
εγκατασταθεί μόνιμα στην πατρίδα για το υπόλοιπο της ζωής του.
Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου του 1985 από καρδιακό επεισόδιο. Ήταν 67 ετών. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος: «Η
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έστειλε ούτε στεφάνι στην κηδεία του.
Παλιοί και νέοι πυγμάχοι παρατάχθηκαν με υψωμένα τα πυγμαχικά γάντια,
καθώς το φέρετρο εφέρετο στους ώμους άλλων πυγμάχων. Όσοι ήξεραν ποιος
ήταν ο Χριστοφορίδης, χειροκροτούσαν».
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που «καθάριζε» ποινικά
μητρώα κακοποιών δίνοντάς τους πλαστά έγγραφα και κερδίζοντας
εκατομμύρια – Ο διοικητής του Ασπροπύργου που συνελήφθη, η σύζυγός του
που κατηγορείται και τα 320.000 «βρώμικα» ευρώ που βρέθηκαν στο
χρηματοκιβώτιο του αστυνομικού τμήματος – Θεοδωρικάκος: Η έρευνα για τη
διαφθορά θα φτάσει μέχρι τέλους
Μια υπόγεια παράνομη υπηρεσία έκδοσης ταυτοτήτων, που ήταν σε online
σύνδεση με συγκεκριμένα ληξιαρχεία της χώρας, κατάφερε να στήσει και να
λειτουργεί για σχεδόν μία δεκαετία ο 60χρονος ομογενής από το Καζακστάν Δημήτρης Ε.,
με τζίρους εκατομμυρίων, και παράνομες επιχειρήσεις που άνοιγαν και
έκλειναν σε μια βραδιά φεσώνοντας το Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες
ευρώ. Δίπλα του σε κομβικό ρόλο, ένας νεαρός αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με
μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό και προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική, ο
οποίος βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην «εξορία» του
Ασπροπύργου και αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί για να γίνει…
εκατομμυριούχος. Μέχρι και την «καυτή» σύζυγό του, επίσης αστυνομικό,
έμπλεξε χοντρά στην υπόθεση, αφού ήταν τοποθετημένη στο αρμόδιο γραφείο
έκδοσης ταυτοτήτων της περιοχής.
Οι αριθμοί ζαλίζουν και αναδεικνύουν το βάθος και το πλάτος της υπόθεσης. Συνολικά μπλεγμένοι 43 αστυνομικοί, 9 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί.
Στο κόλπο ληξίαρχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και «ταλαίπωροι»
πολίτες, που για ένα μεροκάματο παρουσιάζονταν ως μάρτυρες για να
πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα των στοιχείων του ανθρώπου που θα έβγαζε
την πλαστή ταυτότητα. Τουλάχιστον 200 (αυτοί έχουν μέχρι στιγμής
ταυτοποιηθεί) σκληροί κακοποιοί, δολοφόνοι, ληστές, έμποροι ναρκωτικών
«ξεπλύθηκαν» και «καθάρισαν» αφού εν μια νυκτί έγιναν από Αλβανοί
«Ελληνες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση» με ταυτότητα,
διαβατήριο, ΑΦΜ, δίπλωμα οδήγησης και το κυριότερο λευκό ποινικό μητρώο.
Ανετοι, κυκλοφορούσαν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έναν από αυτούς
να συλλαμβάνεται στην Ολλανδία, καθώς μετέφερε μεγάλη
ποσότητα ναρκωτικών, άλλος να είναι πλέον καταζητούμενος αφού
αποδείχτηκε ότι ήταν ο Αλβανός που δολοφόνησε αστυνομικό στη γειτονική
χώρα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του 33χρονου βενζινά από
τη Νίκαια που δολοφονήθηκε στο πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του
στη λεωφόρο Θηβών, για να αποδειχτεί ότι ήταν Αλβανός που πλήρωσε 30.000
ευρώ στο κύκλωμα για να ελληνοποιηθεί.
Οι έρευνες των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται πλέον σε άλλο
επίπεδο. Οι αξιωματικοί σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ακολουθώντας τη
διαδρομή του χρήματος προσπαθούν να διαπιστώσουν πού πήγαν τα 5 εκατ.
ευρώ που έβγαλε το κύκλωμα και πού τα επένδυσε για να τα ξεπλύνει. Και
αυτό επειδή οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η εγκληματική οργάνωση του
Καζακστανού ομογενούς με τα δεκάδες μέλη και τα εκατομμύρια κέρδη είχε
κι άλλες δραστηριότητες.
Μέσα από τη δικογραφία που αποτελείται από 8.088 σελίδες και
περιλαμβάνει 115 ψηφιακούς δίσκους με καταγεγραμμένες συνομιλίες και
υλικό από τις φυσικές παρακολουθήσεις των αστυνομικών, ξετυλίγει το
κουβάρι της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας που, όπως όλα δείχνουν, έχει
βάθος και θα απασχολεί για καιρό τις διωκτικές αρχές.
Η φωτογραφία με το τιγκαρισμένο χρηματοκιβώτιο και τα ευρώ να
ξεχειλίζουν μέσα στο γραφείο του στον Ασπρόπυργο αναδεικνύει τη σχέση
του 36χρονου αστυνόμου με το κύκλωμα του ομογενούς Καζακστανού. Είναι
περισσότερα από 320.000 «βρώμικα» ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν
δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του νεαρού αξιωματικού. Αυτός, πάντως,
φέρεται σε πρώτη φάση να δικαιολογεί την ύπαρξή τους ισχυριζόμενος πως
του τα έδωσε ένας φίλος του για να τα φυλάει.
Ωστόσο, οι τηλεφωνικές συνομιλίες, οι φυσικές παρακολουθήσεις και οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι «Αδιάφθοροι»
δείχνουν ότι ο αστυνόμος Γιώργος, αντί να κυνηγάει κακοποιούς σε μια
περιοχή που μαστίζεται από άγρια εγκληματικότητα, τους «ξέπλενε»
βαφτίζοντάς τους Ελληνες ομογενείς. Οι συχνές τηλεφωνικές επαφές με τον
αρχηγό της οργάνωσης, οι καθημερινές αναζητήσεις με τους κωδικούς του
στο online σύστημα της Αστυνομίας για να βρει «καθαρά» ονόματα ομογενών
παλιννοστούντων, που θα χρησιμοποιούσε στη συνέχεια στις πλαστές
ταυτότητες ήταν αυτά που τον έδωσαν στο πιάτο των διωκτών του και πλέον
καλείται να ανέβει τον δικό του γολγοθά αντιμετωπίζοντας βαρύτατες
κατηγορίες.
Στη δικογραφία φιγουράρει και το όνομα της συζύγου του, μιας
ξανθιάς και ιδιαίτερα εντυπωσιακής αστυνομικού που υπηρετεί στο ίδιο
Τμήμα. Παντρεύτηκαν πρόσφατα. Ποια ακριβώς είναι η συμμετοχή
της στο κύκλωμα και αν την έμπλεξε ο σύζυγός της θα αποδειχτεί στην
πορεία των ερευνών…
Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε ο 36χρονος αξιωματικός του
Τμήματος Ασπροπύργου στο χρηματοκιβώτιο του οποίου βρέθηκαν 320.000
ευρώ, αλλά και η σύζυγός του που ήταν τοποθετημένη στο αρμόδιο γραφείο
έκδοσης ταυτοτήτων της περιοχής
Ο αρχηγός
Μυστήριο καλύπτει το επαγγελματικό παρελθόν και τις διασυνδέσεις του
big boss. Του 60χρονου ομογενούς από το Καζακστάν Δημήτρη Ε., ο οποίος
με δέλεαρ το άφθονο μαύρο χρήμα κατάφερε να στρατολογήσει διεφθαρμένους
αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και πολίτες και να τους βάλει να
δουλεύουν στη φάμπρικά του. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «ο
αρχηγός της οργάνωσης είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα
της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους,
όπου ο καθένας ένεκα της επαγγελματικής του θέσης είχε την κατάλληλη
πρόσβαση και εξουσία ώστε να τροφοδοτεί την οργάνωση με πληροφορίες,
έγγραφα καθώς και να παρακάμπτει διαδικασίες προκειμένου να πραγματωθεί ο
σκοπός της.
Εκείνος αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε την δράση της
οργάνωσης, σε εκείνον απευθύνονταν, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων,
άτομα τα οποία ήθελε να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.
Ακολούθως εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη του πρότεινε
τρόπους απόκτησης του εγγράφου καθώς και το κόστος που απαιτούνταν. Μετά
τη συμφωνία ανέθετε σε κάποιο μέλος της οργάνωσης ή στρατολογούσε νέο
να έχει τον ρόλο του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση. Ο αρχηγός
εντοπίζει τις κατάλληλες οικογενειακές μερίδες, μέσω δημοσίων υπαλλήλων,
οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε στους
αστυνομικούς να εξακριβώσουν, μέσω αναζητήσεων στις βάσεις δεδομένων
της ελληνικής αστυνομίας, εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προϋπάρχουσα
ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας τα οποία προορίζονταν για τον
πελάτη».
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Μέσα από το διαβιβαστικό των 100 σελίδων περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος δράσης της οργάνωσης: «Για
να εκδοθεί δελτίο ταυτότητας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε
αστυνομική υπηρεσία, έχοντας μαζί του δύο φωτογραφίες, καθώς και έναν
μάρτυρα της επιλογής του οποίος θα πιστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας του
αιτούντα. Στη συνέχεια ο αρμόδιος αστυνομικός αναζητεί αυτεπάγγελτα
μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εθνικού δημοτολογίου τα
απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αυτού – επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο
πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης,
δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια –. Αφού
εντοπιστεί το δημοτολόγιο του αιτούντα, ακολούθως ο αστυνομικός,
απευθύνει τρεις ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν τυχαία – μέσω αλγορίθμου –
σχετικές με τα στοιχεία του δημοτολογίου του προκειμένου να προβεί στην
τακτοποίηση του ατόμου και εφόσον απαντηθούν σωστά, εκτυπώνεται η
αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφεται από τον
αιτούντα, τον μάρτυρα ταυτοπροσωπίας, τον εκδότη αστυνομικό και τον
διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας. Βασική και απροσπέλαστη προϋπόθεση
για την έκδοση δελτίου ταυτότητας αποτελεί, σύμφωνα με τα παραπάνω, η
απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για τον σκοπό αυτό κύριο μέλημα των
διευθυντικών μελών της οργάνωσης, αποτελούσε η εύρεση, της κατάλληλης
μερίδας δημοτολογίου ανά την χώρα, προκειμένου, να γίνει χρήση των
στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει μερίδα, είτε να εγγραφεί νέο
μέλος σε αυτήν. Οπως προέκυψε στον τρόπο δράσης, δημόσιοι υπάλληλοι, οι
οποίοι είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό, προμήθευαν με τα
αντίστοιχα πιστοποιητικά την οργάνωση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό
επέλεγαν είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην
Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας και πιο
πολύ η πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως αυτών, ήταν
καταχωρημένες στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών, ως εκ του νόμου προβλέπεται,
είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής
Ενωσης, οι οποίοι κατείχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας. […]
Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την
ασφαλή έκδοση των δελτίων ταυτότητας ή διαβατηρίου, όπως για παράδειγμα
το να έχει εκδοθεί τέτοιο από τον πραγματικό κάτοχο των στοιχείων ή ο
τελευταίος να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό ή να διώκεται,
αστυνομικοί έκαναν έρευνα να τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της
ηλεκτρονικής εφαρμογής – βάσης δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας police
online με την τελευταία αναζήτηση να λαμβάνει χώρα συνήθως λίγο πριν
την έκδοση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την τυπικά ορθή έκδοση της
ταυτότητας και αποφεύγοντας παράλληλα την αποκάλυψη της δράσης της
οργάνωσης».
Ο… «Ολλανδός»
Το κομμάτι στο οποίο οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αφορά τον αριθμό των πλαστών ταυτοτήτων που εκδόθηκαν από Αστυνομικά Τμήματα όπως
του Ασπροπύργου, της Γλυφάδας, των Αμπελοκήπων, των Χανίων, της
Αράχοβας κ.ά. και των ατόμων που τα παρέλαβαν. Οπως αναφέρεται στο
διαβιβαστικό, «προέκυψαν συνολικά 200 περιπτώσεις, οι οποίες
προήλθαν από την δράση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης. […]. Η
Ασφάλεια Βύρωνα ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας
ότι την 31 Δεκεμβρίου 2018 ο […] συνελήφθη στην Ολλανδία στο πλαίσιο
έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οπως προέκυψε από την
δακτυλοσκόπησή του, είχε καταχωρηθεί από τις αρχές Γερμανίας και
Τσεχίας, ως υπήκοος Αλβανίας γεννηθείς το 1977 στην πόλη Βλόρε Αλβανίας.
Επειτα από την αλληλογραφία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
και την αντιπαραβολή τόσο των δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και
φωτογραφιών, προέκυψε ότι ο κάτοχος του δελτίου ταυτότητας, ταυτίζεται
με τον ανωτέρω υπήκοο Αλβανίας. Κατά την σύλληψή του από τις ολλανδικές
αρχές, εκκρεμούσαν σε βάρος του στην χώρα μας: ένταλμα σύλληψης 26 Μαΐου
2016, ένταλμα σύλληψης για σύσταση και συμμορία και διακίνηση
ναρκωτικών. Ο συγκεκριμένος διώκεται σήμερα με ένταλμα σύλληψης καθώς
και με απόφαση μονομελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με ποινή
κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή η 51 χιλιάδες ευρώ για διακίνηση
ναρκωτικών».
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση Αλβανού που διωκόταν διεθνώς για
ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία αστυνομικού, η οποία έλαβε χώρα στην
Αλβανία. Ο συγκεκριμένος για να «καθαρίσει», απευθύνθηκε σε μέλη του
κυκλώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα
και διαβατήριο) και το έκανε αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, για να μπορεί
να διαμένει στην Ελλάδα, δίχως να είναι εφικτή η εκτέλεση της σε βάρος
του ποινής και να είναι με αυτόν τον τρόπο κοντά στους συγγενείς του που
διέμεναν στη χώρα.
Το σημείο στο οποίο εστιάζουν οι ερευνητές των Εσωτερικών Υποθέσεων
της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι περίεργες επιχειρηματικές δραστηριότητες του
κυκλώματος με ΑΦΜ τα οποία έκλεβαν από νόμιμους ομογενείς. Στη σελίδα 78
του διαβιβαστικού αναφέρονται τα εξής: «Από την υπηρεσία μας
εξετάστηκε μάρτυρας ο οποίος καταθέτει, ότι το 2018, πείστηκε από τον
αρχηγό και ένα μέλος και έκανε έναρξη μιας μικρής επιχείρησης λιανικού
εμπορίου καθαριστικών τη Θεσσαλονίκη, δίχως ποτέ να την
λειτουργήσει ο ίδιος. Oπως διαπίστωσε, λίγο καιρό αργότερα, είχε
οφειλές στην εφορία ύψους 560.000 €, γεγονός για το οποίο έχει υποβάλει
έκκληση στο τμήμα ασφαλείας άνω Λιοσίων. Επιπλέον περιγράφει με
λεπτομέρειες την διαδικασία κατά την οποία το 2018 έπειτα από πρόσκληση
μέλους υπό την εποπτεία του αρχηγού και με την υπόσχεση αμοιβής 500 €,
αφού προηγουμένως αναγνώρισε εικονικά ως κόρη του, μια άγνωστη προς
αυτόν γυναίκα υπήκοο Ρωσίας, ακολούθως μετέβη με τον αρχηγό και την
κοπέλα στο τμήμα ασφαλείας Oμόνοιας όπου δίχως να υπογράψει πουθενά
εκείνη, παρέλαβαν την ταυτότητά της από τον πολιτικό υπάλληλο (σ.σ.:
αναφέρει όνομα) προκειμένου, να πραγματοποιηθεί η έκδοση, ο υπάλληλος,
βεβαίωσε ψευδώς τα στοιχεία της κοπέλας. […] Τα μέλη της οργάνωσης
χρησιμοποίησαν τα στοιχεία με τα οποία είχαν εκδώσει δελτίο ταυτότητας
για να πραγματοποιήσουν έναρξη επιχείρησης, που είχε εμπλοκή σε υπόθεση
λαθρεμπορίας τσιγάρων. Ο μάρτυρας κλήθηκε για απολογία ενώπιον της 6ης
τακτικής ανακρίτριας Πειραιά στις 29 Απριλίου 2020 όπου και ανέφερε ότι
μέλος της οργάνωσης παραδέχτηκε στον ίδιο πως τα στοιχεία της ταυτότητας
που του είχαν εκδώσει, τα είχαν χρησιμοποιήσει και σε άλλα άτομα εκ των
οποίων το ένα είχε λάβει δάνειο και χρωστούσε χρήματα στο κράτος. Από
την υπηρεσία μας απευθύνθηκε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σκοπό τον προσδιορισμό της γενικότερης
κατάστασης των εταιρειών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δελτία
ταυτότητας και την ύπαρξη τυχόν οφειλών τους προς το Δημόσιο. Από τις
απαντήσεις που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, αναφέρεται χαρακτηριστικά
περίπτωση όπου ο (σ.σ.: αναφέρεται σε όνομα) με τη χρήση δελτίου
ταυτότητας προέβη σε έναρξη για την οποία προέκυψαν οφειλές προς το
Δημόσιο στο προσωπικό ΑΦΜ του εκ της συμμετοχής του στην άνω επιχείρηση
ύψους 442.139,86 ευρώ».
Πεθαμένοι μάρτυρες
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε, όπως προέκυψε από την έρευνα της
Αστυνομίας, είτε ταλαίπωρους πολίτες που έκαναν για ένα κομμάτι ψωμί
τους μάρτυρες, είτε ακόμη και στοιχεία ατόμων που είχαν αποβιώσει. Οπως
αναφέρεται στο διαβιβαστικό «σημαντική, για την δράση που είχε
αναπτύξει η οργάνωση, μέσω της αστυνομικού του τμήματος Διστόμου –
Αράχοβας – Αντικύρας είναι η μαρτυρία του διοικητή του συγκεκριμένου
τμήματος. Πιο συγκεκριμένα 18 Ιουνίου 2021 η συγκεκριμένη αστυνομικός
είχε εκδώσει δελτίο ταυτότητος σε άτομα με συγκεκριμένα στοιχεία. Την
επόμενη μέρα ο διοικητής του τμήματος, δέχτηκε τηλεφώνημα από το
διοικητή του τμήματος ασφαλείας Μενιδίου, ο οποίος ανέφερε, ότι λίγες
μέρες πριν είχαν συλλάβει έναν Αλβανό οποίος είχε στην κατοχή του δελτίο
ταυτότητας με τα ίδια στοιχεία και αποπειράθηκε να εκδώσει νέο. Ο
Αλβανός, ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει έναντι 50.000 ευρώ, το
συγκεκριμένο δελτίο, από έναν Πόντιο με το όνομα “Δημήτρης”. Με αφορμή
αυτό το περιστατικό, έγινε έλεγχος με εντολή του διοικητή, στις εκδόσεις
ταυτοτήτων που έχουν γίνει από την συγκεκριμένη αστυνομικό. Από τα
αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψαν οκτώ συνολικά περιπτώσεις, οι οποίες
αναφέρονται στην παρούσα και είχαν ήδη εντοπιστεί από την υπηρεσία μας,
ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι σε επικοινωνία που είχε ο
διοικητής του τμήματος με άτομα που φέρεται να έχουν περαστεί ως
μάρτυρες ταυτοπροσωπίας στις παραπάνω περιπτώσεις, όλοι τους δήλωσαν ότι
ουδέποτε παρέστησαν, ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί σε μια περίπτωση ο
μάρτυρας είχε αποβιώσει. Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις, εκτός από μία
περίπτωση πραγματοποιήθηκαν κάθε υπέρβαση του ωραρίου του γραφείου
ταυτοτήτων του τμήματος και σε χρόνο όπου τόσο δική της όσο και
υπεύθυνος αστυνομικός για την λειτουργία του γραφείου απουσίαζαν, ενώ
υπογραφή του διοικητή είχε πλαστογραφηθεί».
Η σύλληψη
Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησε
στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό,
από μια σύλληψη στο Χαλάνδρι και κάποιες ανώνυμες επιστολές όπου το
«βαθύ λαρύγγι» τα έδινε όλα: «Στις 26 του μήνα προσήχθη στο τμήμα
Ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας ο οποίος επέδειξε δελτίο ταυτότητας που είχε
εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου. Από την
δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για 40χρονο
Αλβανό. Επιπλέον στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε στην υπηρεσία μας
ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή – καταγγελία, η οποία περιείχε
πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από
συγκεκριμένα άτομα που μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε
αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά
παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως
Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και
εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που
εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση,
ανερχόταν σε 30.000 € έως 35.000 €. Επιπρόσθετα στις 16 Απριλίου και 21
Ιουλίου 2021 περιήλθαν στην υπηρεσία μας νέες ανώνυμες επιστολές από
άγνωστο αποστολέα, προφανώς όμως που επρόκειτο για τον ίδιο με το
παραπάνω, καθώς σε συνέχεια αυτής περιέγραφαν με λεπτομέρειες στον τρόπο
δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων
μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν, ενώ
περιέγραφαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας,
διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του
κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα
αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με
όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε
χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου
κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε
ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν ή συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και
γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες».
Τάκης Θεοδωρικάκος: Η έρευνα για τη διαφθορά θα φτάσει μέχρι τέλους
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος
δηλώνει ότι η έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην Αστυνομία θα φτάσει
μέχρι τέλους και ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για τους επίορκους.
«Πρόκειται για μια πολύχρονη βαριά εγκληματική δραστηριότητα, με
πλοκάμια σε πολλούς χώρους και στην οποία, δυστυχώς, εμπλέκονται και
αστυνομικοί. Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων θα φτάσει μέχρι
τέλους. Η επιχείρηση αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Ελληνική
Αστυνομία είναι μονόδρομος. Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια για τους
επίορκους αστυνομικούς. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, σύμφωνα με τους νόμους
και τις πειθαρχικές διατάξεις. Η αυτοκάθαρση είναι προϋπόθεση για να
κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ελληνική Αστυνομία.
Στηρίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών που είναι πιστοί
στον όρκο τους, προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο και υπηρετούν την
ασφάλεια των πολιτών. Είναι ένας αγώνας που δίνουμε και γι’ αυτούς. Για
ολόκληρη την κοινωνία μας».